Champagne A. Viot & Fils - Tradition, Brut

Kód: 4383
649 Kč / ks
Skladem
Můžeme doručit do:
4.4.2025
Možnosti doručení
 
Pravé šampaňské výhodně
                             
Elegantní cuvée vyrobené scelením tří tradičních odrůd regionu se zlatou slámovou barvou, ve vůni převládá aroma bílých květů, vůně citrusových plodů a kandovaných pomerančů. V chuti je harmonické s bohatým tělem a chutí medu a mandlových croissantů.
ikona proč koupit
cuvée 3 tradičních odrůd
harmonie medu a ovoce
atraktivní cena
 
ikona popis   ikona profil   ikona parametry   ikona vinařství   ikona mapa   ikona recept

Detailní informace

Detailní popis produktu

photo-julien-2-495x400

Vinařství Champagne A.Viot&Fils je situováno ve vesnici Colombé la Fosse v srdci nejjižnějšího šampaňského regionu Côte de Bar. Na svých 8 ha vinic rodina hospodaří od roku 1921, vinice jsou osázeny tradičními odrůdami Pinot Noir, Chardonnay a Meunier. Julien Viot vyrábí svá vína z vlastních hroznů podle časem ověřených rodinných tradic - a nebojí se experimentovat. V portfoliu vinařství najdete nejen tradiční šampaňské, ale také luxusní vína z vybraných hroznů.

Elegantní cuvée z vinařství pana Viota v Côtes de Bar v Champagni, které vzniklo scelením tří tradičních odrůd regionu - svůdného Chardonnay, ovocného Meunier a strukturovaného Pinot Noiru. Cuvée má zlatou slámovou barvu, ve vůni je komplexní a výrazné - převládá aroma bílých květů, vůně citrusových plodů a kandovaných pomerančů. V chuti je harmonické s bohatým a strukturovaným tělem a chutí medu a mandlových croissantů. Dochuť je dlouhá, intenzivní s citrusovými tóny. Výborné svěží šampaňské za skvělou cenu. Vychutnejte samotné jako aperitiv nebo k pokrmům z ryb nebo drůbežího nebo krůtího masa - vyzkoušejte náš recept na rybí filé na bílém víně. 

Vinifikace: Pěstováno dle zásad integrovaného zemědělství, ruční sklizeň, lisování rmutu bez naležení, fermentace v termoregulačních nerezových nádobách, malolaktické kvašení, klasická vinifikace, tradiční korková zátka, zrání v lahvi na latích před degoržováním. Dégorgage 5/2023

ikona oddělovač horní

Profil vína 
 
Sladkost  
Ovocnost  
Kyselinka  
Svěžest  
Perlení
Tělo  
Alkohol  
Intenzita  
Komplexita  
Dochuť  
Harmonie  
Archivace      do 2027
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 .ikona oddělovač spodní

Doplňkové parametry

Kategorie: VÍNA Z REGIONU CHAMPAGNE
Barva & druh: Bílé šumivé víno
Obsah cukru: Suché
? Způsob zrání: Tradiční "šampaňská" metoda
Region: Francie, Champagne
Apelace: AOC Champagne
Odrůdy: 35% Chardonnay, 25% Meunier, 40% Pinot noir
Ročník: směs ročníků
Podávání: Vychlazeno 8-10°C
Objem láhve: 0,75 l
Obsah alkoholu: 12,5%

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

Champagne - statistikaŠampaňské je víno výjimečných chvil a slavnostních okamžiků par excellence. Značka doslova dobyla celý svět, stala se symbolem úspěchu a dala základ grandióznímu image a životnímu stylu. Magické tajemno jej provází od jeho záhadných počátků až po jeho vlastní výrobu - vždyť způsob scelování vín patří k nejstřeženějšímu tajemství každého výrobce šampaňského. Šampaňské je nejen nejznámější, ale také nejfalšovanější víno na světě - to pravé šampaňské se může vyrábět jedině v regionu Champagne.

➤  Projděte si mapku Champagne

➤  Nabídka šampaňských vín v eshopu

➤  Darujte víno z Champagne v dárkovém balení

Champagne - vinice v náhledu

Z historie Champagne

Podobně jako ostatní vinařské regiony ve Francii, i vinice v Champagni byly založeny římskými legiemi. V 5. století to byly zejména benediktinské řády, které se zasloužily o rozvoj vinařství. Vína byla velmi oblíbená také na dvoře Ludvíka XIV -  jednalo se o bílá lehká vína, samozřejmě bez bublinek.  V 17.století začala být postupně objevována perlivá vína, v 18.století se v Champagni objevují první obchodníci a od té doby stoupá sláva oblíbených bublinek z Champagne. Na začátku 19.století šampaňské vinice zničil škůdce, zvaný Phyloxera, poté přišly války a ekonomická krize - za svou dnešní slávu šampaňské vděčí také striktním podmínkám pěstování a výroby vín, které platí dodnes. V posledních letech se stále více objevují drobní nezávislí vinaři, kteří přispívají k diverzifikaci a větší dostupnosti těchto slavných vín. 

lis champagneGeologické a klimatické podmínky v regionu Champagne

Šampaňský region najdeme nějakých 150 km severovýchodně od Paříže a platí za nejsevernější francouzskou vinařskou oblast. Rozprostírá se na mírně kopcovité planině v nadmořské výšce od 90 do 350 m a patří do něj 319 vesnic. Klima je kontinentální, se studenými zimami a prosluněnými léty, vlivem mírného proudění z Atlantiku je území také bohaté na srážky. Vápencové půdy jsou základním elementem, přispívajícím ke kvalitě vín z Champagne. Půda je tvořena písky a jílem, které překrývají křídová podloží, která jsou vynikajícím regulátorem vlhkosti a teploty a která hrají významnou roli v dozrávání hroznů. Navíc, křídová podloží umožňují budování hlubokých sklepů pro konzervaci a zrání vín. 

Mikroregiony regionu Champagne:

  • Montagne de Reims je široká planina mezi Remeší a Épernay, pokrytá lesy. Je to království Pinot Noiru (až 70%). Je to region, ve kterém najdeme největší počet vesnic, které se mohou pyšnit polohami “Grand Cru”.
  • Côte des Blancs najdeme na jih od Épernay - zde kraluje Chardonnay. Najdeme zde také vynikající tichá vína.
  • Vallée de la Marne se táhne na západ od Épernay, zde dominují modré odrůdy, zejména Meunier. Také zde najdeme několik “Cru”.
  • Côte de Bar nebo také Vignoble de l’Aube najdeme asi 100 km na jihovýchod od města Troyes a zde je pánem Pinot Noir
  • Côte de Sézanne je prodloužením Côte de Blancs směrem na jih a tato oblast byla osázena v 60. letech minulého století. Zde vládne Chardonnay a dává bohatá a plná vína. 

Tradiční šampaňské odrůdy

  • Chardonnay - pěstuje se na 30% osázených ploch, dává elegantní a jemná vína, dodává živost a smyslnost, jemné vůně na bázi květin, občas také minerálů. Velmi dobře se hodí pro vína, určená k archivaci.
  • Pinot Noir reprezentuje 38% osázených ploch a do cuvée přináší strukturu, tělo, sílu a dlouhověkost.
  • Meunier zaujímá 32% ploch dává vínům bohatou chuť a ovocnost, jemnost a intenzivní buket. 

Jaké jsou druhy šampaňského:

Šampaňské se vyrábí tzv. tradiční neboli “šampaňskou” metodou. Základem je scelování vín z více parcel - jen velmi málo šumivých pokladů je vyrobeno z hroznů, sklizených v jedné vesnici. Vinaři mohou použít jednu nebo všechny tři odrůdy, mohou scelovat různé ročníky. Tradičně každé vinařství, zvané “maison” vyrábí své nejlepší cuvée, které je vlajkovou lodí vinařství. Rozlišujeme různé druhy šampaňského:

1. Šampaňské podle odrůd:

  • Champagne Blanc de Blancs je výjimka v pravidlech scelování, toto víno je vyrobeno pouze z jedné odrůdy, a sice z Chardonnay, které dává vínům z něj vyrobených extrémní jemnost.
  • Champagne Blanc de Noirs - víno je vyrobeno jedině z modrých hroznů, a sice z Pinotu Noir a/nebo Meunier. Je mnohem méně časté než Blanc de Blanc a dává vína plná, dobře strukturovaná.
  • Champagne Rosé je jedna z mála apelací, ve kterých je povoleno smíchat hotové bílé a červené víno pro výrobu růžových vín. Dalším možným způsobem výroby růžových vín je tzv. “saignée” neboli lisování po krátké maceraci modrých hroznů. Rosé jsou vína rafinovaná a v posledních letech velmi vyhledávaná.

2. Šampaňské podle typu scelování:

Champagne - Dom Pérignon

  • Champagne sans année jsou neročníková vína, nebo lépe řečeno multi-ročníková vína, která vznikla scelením vín z více ročníků
  • Champagne millésimé je možno vyrobit pouze v těch nejlepších ročnících a vína musí zrát v láhvi minimálně 3 roky. Je to zpravidla velké víno, které má potenciál ke stárnutí.  
  • Cuvée Spéciale, Cuvée de Prestige se zpravidla vyrábí z těch nejlepších základních vín a většinou se prezentuje ve speciální,  rafinovaně designované láhvi. Bývá určeno k archivaci a je to víno velkých okamžiků.
  • Champagne Grand Cru nebo Premier Cru - existuje pouze 17 vesnic, které si mohou na své etikety přidat prémiovou známku nejlepších vinic v Champagni “Grand Cru” a pouze 44 vesnic pro “Premier Cru”
  • Champagne Récemment Dégorgé (RD) - jedná se o víno, které zrálo velmi dlouhou dobu na latích před degoržováním. 

3. Šampaňské podle dozáže cukru v expedičním likéru:

  • Champagne Brut Nature nebo Dosage Zéro nebo také Non Dosé - jedná se o šampaňské, do kterého nebyl po degoržování přidán dozážní likér s obsahem cukru. Obsahuje maximální 3 g/l cukru. Víno je velmi suché, přímé a svěží.
  • Champagne Extra Brut - je suché šampaňské, avšak mírně zakulacené dozáží až 6 g/l cukru
  • Champagne Brut  - nejvíce oblíbené šampaňské s dozáží do 15 g/l cukru.
  • Champagne Extra Dry je něžné a jemné víno, které obsahuje 12-20 g/l cukru, avšak které si zachovává mimořádnou svěžest. 
  • Champagne Sec a Champagne Demi Sec - název může mýlit, přípona Sec v těchto případech znamená 17-40 g/l cukru, což z vína činí ideálního společníka desertů.
  • Champagne Doux se objevuje velmi vzácně a obsahuje více než 55 g/l cukru.
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz