Champagne Etiènne Chéré - Tradition, Brut
Kód: 1661Související produkty
Detailní popis produktu
Rodinné vinařství Etienne Chéré se nachází ve vesničce Courjeonnet v apelaci Côte de Sézanne. Produkce není nijak objemná, nicméně kvalita je pro pana Damiana Chéré naprostou prioritou - svědčí o tom také mnohá ocenění, která jeho skvělá cuvée pravidelně získávají.
Toto skvělé Brut Tradition vyrobené ze tří klasických šampaňských odrůd se několikrát dostalo do prestižního Guide Hachette des Vins. Má zlatou barvu, delikátní perlení, svěží vůni limetky, červeného grapefruitu, lesních jahod a máslových croissantů a ovocnou chuť citrusového ovoce, nektarinek a bílých broskví. Skvělé svěží šampaňské s extra dlouhou ovocnou dochutí. Ideální jako aperitiv nebo jen tak k posezení s přáteli. Vychutnejte samotné jako aperitiv nebo k pokrmům z ryb nebo drůbežího nebo krůtího masa - vyzkoušejte náš recept na rybí filé na bílém víně.
Vinifikace: Pěstováno dle zásad integrovaného zemědělství, ruční sklizeň do bedýnek, lisování celých hroznů, fermentace a zrání v nerezových nádobách s termoregulací, malolaktické kvašení. Dégorgage 3/2022.
Sladkost | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Ovocnost | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Kyselinka | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Svěžest | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Perlení | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Tělo | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Alkohol | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Intenzita | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Komplexita | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Dochuť | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Harmonie | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Archivace | do 2026 |

Doplňkové parametry
Kategorie: | VÍNA Z REGIONU CHAMPAGNE |
---|---|
Barva & druh: | Bílé šumivé víno |
Obsah cukru: | Suché |
? Způsob zrání: | Tradiční "šampaňská" metoda |
Region: | Francie, Champagne |
Apelace: | AOC Champagne |
Odrůdy: | 40% Chardonnay, 30% Meunier, 30% Pinot noir |
Ročník: | směs ročníků |
Podávání: | Vychlazeno 8-10°C |
Objem láhve: | 0,75 l |
Obsah alkoholu: | 12,5% |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Šampaňské je víno výjimečných chvil a slavnostních okamžiků par excellence. Značka doslova dobyla celý svět, stala se symbolem úspěchu a dala základ grandióznímu image a životnímu stylu. Magické tajemno jej provází od jeho záhadných počátků až po jeho vlastní výrobu - vždyť způsob scelování vín patří k nejstřeženějšímu tajemství každého výrobce šampaňského. Šampaňské je nejen nejznámější, ale také nejfalšovanější víno na světě - to pravé šampaňské se může vyrábět jedině v regionu Champagne.
➤ Nabídka šampaňských vín v eshopu
➤ Darujte víno z Champagne v dárkovém balení
Z historie Champagne
Podobně jako ostatní vinařské regiony ve Francii, i vinice v Champagni byly založeny římskými legiemi. V 5. století to byly zejména benediktinské řády, které se zasloužily o rozvoj vinařství. Vína byla velmi oblíbená také na dvoře Ludvíka XIV - jednalo se o bílá lehká vína, samozřejmě bez bublinek. V 17.století začala být postupně objevována perlivá vína, v 18.století se v Champagni objevují první obchodníci a od té doby stoupá sláva oblíbených bublinek z Champagne. Na začátku 19.století šampaňské vinice zničil škůdce, zvaný Phyloxera, poté přišly války a ekonomická krize - za svou dnešní slávu šampaňské vděčí také striktním podmínkám pěstování a výroby vín, které platí dodnes. V posledních letech se stále více objevují drobní nezávislí vinaři, kteří přispívají k diverzifikaci a větší dostupnosti těchto slavných vín.
Geologické a klimatické podmínky v regionu Champagne
Šampaňský region najdeme nějakých 150 km severovýchodně od Paříže a platí za nejsevernější francouzskou vinařskou oblast. Rozprostírá se na mírně kopcovité planině v nadmořské výšce od 90 do 350 m a patří do něj 319 vesnic. Klima je kontinentální, se studenými zimami a prosluněnými léty, vlivem mírného proudění z Atlantiku je území také bohaté na srážky. Vápencové půdy jsou základním elementem, přispívajícím ke kvalitě vín z Champagne. Půda je tvořena písky a jílem, které překrývají křídová podloží, která jsou vynikajícím regulátorem vlhkosti a teploty a která hrají významnou roli v dozrávání hroznů. Navíc, křídová podloží umožňují budování hlubokých sklepů pro konzervaci a zrání vín.
Mikroregiony regionu Champagne:
- Montagne de Reims je široká planina mezi Remeší a Épernay, pokrytá lesy. Je to království Pinot Noiru (až 70%). Je to region, ve kterém najdeme největší počet vesnic, které se mohou pyšnit polohami “Grand Cru”.
- Côte des Blancs najdeme na jih od Épernay - zde kraluje Chardonnay. Najdeme zde také vynikající tichá vína.
- Vallée de la Marne se táhne na západ od Épernay, zde dominují modré odrůdy, zejména Meunier. Také zde najdeme několik “Cru”.
- Côte de Bar nebo také Vignoble de l’Aube najdeme asi 100 km na jihovýchod od města Troyes a zde je pánem Pinot Noir
- Côte de Sézanne je prodloužením Côte de Blancs směrem na jih a tato oblast byla osázena v 60. letech minulého století. Zde vládne Chardonnay a dává bohatá a plná vína.
Tradiční šampaňské odrůdy
- Chardonnay - pěstuje se na 30% osázených ploch, dává elegantní a jemná vína, dodává živost a smyslnost, jemné vůně na bázi květin, občas také minerálů. Velmi dobře se hodí pro vína, určená k archivaci.
- Pinot Noir reprezentuje 38% osázených ploch a do cuvée přináší strukturu, tělo, sílu a dlouhověkost.
- Meunier zaujímá 32% ploch dává vínům bohatou chuť a ovocnost, jemnost a intenzivní buket.
Jaké jsou druhy šampaňského:
1. Šampaňské podle odrůd:
- Champagne Blanc de Blancs je výjimka v pravidlech scelování, toto víno je vyrobeno pouze z jedné odrůdy, a sice z Chardonnay, které dává vínům z něj vyrobených extrémní jemnost.
- Champagne Blanc de Noirs - víno je vyrobeno jedině z modrých hroznů, a sice z Pinotu Noir a/nebo Meunier. Je mnohem méně časté než Blanc de Blanc a dává vína plná, dobře strukturovaná.
- Champagne Rosé je jedna z mála apelací, ve kterých je povoleno smíchat hotové bílé a červené víno pro výrobu růžových vín. Dalším možným způsobem výroby růžových vín je tzv. “saignée” neboli lisování po krátké maceraci modrých hroznů. Rosé jsou vína rafinovaná a v posledních letech velmi vyhledávaná.
2. Šampaňské podle typu scelování:
- Champagne sans année jsou neročníková vína, nebo lépe řečeno multi-ročníková vína, která vznikla scelením vín z více ročníků
- Champagne millésimé je možno vyrobit pouze v těch nejlepších ročnících a vína musí zrát v láhvi minimálně 3 roky. Je to zpravidla velké víno, které má potenciál ke stárnutí.
- Cuvée Spéciale, Cuvée de Prestige se zpravidla vyrábí z těch nejlepších základních vín a většinou se prezentuje ve speciální, rafinovaně designované láhvi. Bývá určeno k archivaci a je to víno velkých okamžiků.
- Champagne Grand Cru nebo Premier Cru - existuje pouze 17 vesnic, které si mohou na své etikety přidat prémiovou známku nejlepších vinic v Champagni “Grand Cru” a pouze 44 vesnic pro “Premier Cru”
- Champagne Récemment Dégorgé (RD) - jedná se o víno, které zrálo velmi dlouhou dobu na latích před degoržováním.
3. Šampaňské podle dozáže cukru v expedičním likéru:
- Champagne Brut Nature nebo Dosage Zéro nebo také Non Dosé - jedná se o šampaňské, do kterého nebyl po degoržování přidán dozážní likér s obsahem cukru. Obsahuje maximální 3 g/l cukru. Víno je velmi suché, přímé a svěží.
- Champagne Extra Brut - je suché šampaňské, avšak mírně zakulacené dozáží až 6 g/l cukru
- Champagne Brut - nejvíce oblíbené šampaňské s dozáží do 15 g/l cukru.
- Champagne Extra Dry je něžné a jemné víno, které obsahuje 12-20 g/l cukru, avšak které si zachovává mimořádnou svěžest.
- Champagne Sec a Champagne Demi Sec - název může mýlit, přípona Sec v těchto případech znamená 17-40 g/l cukru, což z vína činí ideálního společníka desertů.
- Champagne Doux se objevuje velmi vzácně a obsahuje více než 55 g/l cukru.