VINAŘSKÝ REGION CHAMPAGNE
Šampaňské je víno výjimečných chvil a slavnostních okamžiků par excellence. Značka doslova dobyla celý svět, stala se symbolem úspěchu a dala základ grandióznímu image a životnímu stylu. Magické tajemno jej provází od jeho záhadných počátků až po jeho vlastní výrobu - vždyť způsob scelování vín patří k nejstřeženějšímu tajemství každého výrobce šampaňského. Šampaňské je nejen nejznámější, ale také nejfalšovanější víno na světě - to pravé šampaňské se může vyrábět jedině v regionu Champagne.
Z historie Champagne
Podobně jako ostatní vinařské regiony ve Francii, i vinice v Champagni byly založeny římskými legiemi. V 5. století to byly zejména benediktinské řády, které se zasloužily o rozvoj vinařství. Vína byla velmi oblíbená také na dvoře Ludvíka XIV - jednalo se o bílá lehká vína, samozřejmě bez bublinek. V 17.století začala být postupně objevována perlivá vína, v 18.století se v Champagni objevují první obchodníci a od té doby stoupá sláva oblíbených bublinek z Champagne. Na začátku 19.století šampaňské vinice zničil škůdce, zvaný Phyloxera, poté přišly války a ekonomická krize - za svou dnešní slávu šampaňské vděčí také striktním podmínkám pěstování a výroby vín, které platí dodnes. V posledních letech se stále více objevují drobní nezávislí vinaři, kteří přispívají k diverzifikaci a větší dostupnosti těchto slavných vín.
Geologické a klimatické podmínky v regionu Champagne
Šampaňský region najdeme nějakých 150 km severovýchodně od Paříže a platí za nejsevernější francouzskou vinařskou oblast. Rozprostírá se na mírně kopcovité planině v nadmořské výšce od 90 do 350 m a patří do něj 319 vesnic. Klima je kontinentální, se studenými zimami a prosluněnými léty, vlivem mírného proudění z Atlantiku je území také bohaté na srážky. Vápencové půdy jsou základním elementem, přispívajícím ke kvalitě vín z Champagne. Půda je tvořena písky a jílem, které překrývají křídová podloží, která jsou vynikajícím regulátorem vlhkosti a teploty a která hrají významnou roli v dozrávání hroznů. Navíc, křídová podloží umožňují budování hlubokých sklepů pro konzervaci a zrání vín.
Mikroregiony oblasti Champagne
- Montagne de Reims je široká planina mezi Remeší a Épernay, pokrytá lesy. Je to království Pinot Noiru (až 70%). Je to region, ve kterém najdeme největší počet vesnic, které se mohou pyšnit polohami “Grand Cru”.
- Côte des Blancs najdeme na jih od Épernay - zde kraluje Chardonnay. Najdeme zde také vynikající tichá vína.
- Vallée de la Marne se táhne na západ od Épernay, zde dominují modré odrůdy, zejména Meunier. Také zde najdeme několik “Cru”.
- Côte de Bar nebo také Vignoble de l’Aube najdeme asi 100 km na jihovýchod od města Troyes a zde je pánem Pinot Noir
- Côte de Sézanne je prodloužením Côte de Blancs směrem na jih a tato oblast byla osázena v 60. letech minulého století. Zde vládne Chardonnay a dává bohatá a plná vína.
Tradiční šampaňské odrůdy:
- Chardonnay - pěstuje se na 30% osázených ploch, dává elegantní a jemná vína, dodává živost a smyslnost, jemné vůně na bázi květin, občas také minerálů. Velmi dobře se hodí pro vína, určená k archivaci.
- Pinot Noir reprezentuje 38% osázených ploch a do cuvée přináší strukturu, tělo, sílu a dlouhověkost.
- Meunier zaujímá 32% ploch dává vínům bohatou chuť a ovocnost, jemnost a intenzivní buket.
Druhy šampaňského:
Šampaňské podle odrůd:
- Champagne Blanc de Blancs je výjimka v pravidlech scelování, toto víno je vyrobeno pouze z jedné odrůdy, a sice z Chardonnay, které dává vínům z něj vyrobených extrémní jemnost.
- Champagne Blanc de Noirs - víno je vyrobeno jedině z modrých hroznů, a sice z Pinotu Noir a/nebo Meunier. Je mnohem méně časté než Blanc de Blanc a dává vína plná, dobře strukturovaná.
- Champagne Rosé je jedna z mála apelací, ve kterých je povoleno smíchat hotové bílé a červené víno pro výrobu růžových vín. Dalším možným způsobem výroby růžových vín je tzv. “saignée” neboli lisování po krátké maceraci modrých hroznů. Rosé jsou vína rafinovaná a v posledních letech velmi vyhledávaná.
Šampaňské podle typu scelování:
- Champagne sans année jsou neročníková vína, nebo lépe řečeno multi-ročníková vína, která vznikla scelením vín z více ročníků
- Champagne millésimé je možno vyrobit pouze v těch nejlepších ročnících a vína musí zrát v láhvi minimálně 3 roky. Je to zpravidla velké víno, které má potenciál ke stárnutí.
- Cuvée Spéciale, Cuvée de Prestige se zpravidla vyrábí z těch nejlepších základních vín a většinou se prezentuje ve speciální, rafinovaně designované láhvi. Bývá určeno k archivaci a je to víno velkých okamžiků.
- Champagne Grand Cru nebo Premier Cru - existuje pouze 17 vesnic, které si mohou na své etikety přidat prémiovou známku nejlepších vinic v Champagni “Grand Cru” a pouze 44 vesnic pro “Premier Cru”
- Champagne Récemment Dégorgé (RD) - jedná se o víno, které zrálo velmi dlouhou dobu na latích před degoržováním.
Šampaňské podle dozáží cukru v expedičním likéru:
- Champagne Brut Nature nebo Dosage Zéro nebo také Non Dosé - jedná se o šampaňské, do kterého nebyl po degoržování přidán dozážní likér s obsahem cukru. Obsahuje maximální 3 g/l cukru. Víno je velmi suché, přímé a svěží.
- Champagne Extra Brut - je suché šampaňské, avšak mírně zakulacené dozáží až 6 g/l cukru
- Champagne Brut - nejvíce oblíbené šampaňské s dozáží do 15 g/l cukru.
- Champagne Extra Dry je něžné a jemné víno, které obsahuje 12-20 g/l cukru, avšak které si zachovává mimořádnou svěžest.
- Champagne Sec a Champagne Demi Sec - název může mýlit, přípona Sec v těchto případech znamená 17-40 g/l cukru, což z vína činí ideálního společníka desertů.
- Champagne Doux se objevuje velmi vzácně a obsahuje více než 55 g/l cukru.