Pokud rádi ochutnáváte vína z různých zemí, určitě jste se setkali s pojmem "apelace" nebo také "AOC". Toto slovo, stejně jako celý apelační systém pravidel pro pěstování a výrobu vín, má svůj původ v 30.letech minulého století, kdy se vinaři z Châteauneuf-du-Pape rozhodli skoncovat s nepoctivými obchodníky a levnými falšovanými víny. Systém apelací a jejich pravidla následně přebírali vinaři v ce...
CO NEVÍTE O VÍNĚ
Víte co je to batonáž? Jaké jsou druhy růžových vín nebo jak chutná botrytické víno? Co je to cuvée nebo kolik cukru obsahuje šumivé víno v kategorii Brut? Víte jak se vyrábí šampaňské? V naší rubrice "Co o víně (možná) nevíte" najdete zajímavosti a informace ze světa vín pro vaši inspiraci a také pro utěšení vaší zvědavosti. Nalejte si tedy skleničku svého oblíbeného vína a nechte se vzdělávat a inspirovat při čtení této série našich článků!
Šampaňské – to je nápoj, který ztělesňuje luxus, je symbolem elegance, slavnostních okamžiků a výjimečnosti. Ačkoliv se můžeme setkat s mnoha druhy perlivých či šumivých vín po celém světě, pravé francouzské šampaňské zůstává bezpochyby špičkovým zástupcem tohoto vznešeného nápoje. V tomto článku se podíváme na složitý a komplexní proces výroby francouzského šampaňského, na důvody jeho výjimečnost...
Na etiketách šumivých vín nebo šampaňského najdete označení cukernatosti - od kategorie extra suché až po sladké. Odkud se toto označení vzalo a co znamená? Výroba šampaňského spočívá ve výrobě základního nízkoalkoholického vína, které se naplní do známých lahví. Základní vína se scelují z různých parcel nebo ročníků - každý šampaňský dům si pečlivě hlídá svoje recepty a snaží se o vytvoření svéh...
Pojem "mineralita" se v posledních desetiletích ustálil ve slovníku nejen profesionálních sommeliérů a degustátorů, běžně jej užívají také amatérští milovníci vín. Možná jste také ochutnali dobrý alsaský Riesling nebo zemité Chardonnay z Chablis a pochvalovali jste si jejich výraznou mineralitu. Ale co vlastně mineralita znamená? Jak se ve víně projevuje? Pojem "mineralita" nenajdete v žádné ze s...
Možná jste slyšeli znalé milovníky vína diskutovat o vlastnosti červeného vína, které se říká "Brett" neboli "Brettanomyces". O čem je vlastně řeč? Brettanomyces je název rodiny kvasinek, které najdeme na hroznech a následně ve víně. Tento kmen kontaminuje červené víno a stojí za skupinou aromat, které nazýváme "fenoly". Tyto fenoly se vyznačují animálním odérem (kůže, zpocené koňské sedlo, stáj....
Na trhu se setkáváme s různými druhy šumivých vín - od tradičních sektů, oblíbených v tuzemsku a v Německu, přes španělskou Cavu, francouzské Crémanty až po pravé šampaňské. Jaký je vlastně rozdíl mezi těmito víny? Hlavní rozdíl, který bychom měli zmínit je místo původu. Pravé šampaňské může pocházet pouze z hroznů, sklizených a zpracovaných v přísně vymezeném území ve francouzském kr...
Šumivá vína jsou oblíbeným zpestřením každé slavnostní události, až již servírujeme lehké Prosecco, tradiční sekt či opravdové šampaňské. Ale odkud se vlastně berou nápadné řetízky bublinek ve skleničce? Vědci z remešské univerzity hledali odpověď! Podíváte-li se na uzavřenou láhev šumivého vína či pravého šampaňského, překvapí Vás fakt, že vlastně žádné bublinky nevidíte - ani vidět nemůže...
Batonáž je to metoda, která spočívá v rozmíchávání těl odumřelých kvasinek do vína a která slouží k zušlechťování bílých vín V minulosti se používala hlavně pro ochranu vín před oxidací a sirkou Vinaři používali pro míchání kvasinek tyč, tzv. "bâton", odtud název Vína, zušlechťovaná touto metodou mají lepší senzorické vlastnosti - jsou tělnatější až krémová, mají sytější barvu ...
Určitě jste si všimli, že růžová vína mívají různě intenzivní růžovou barvu - stačí si porovnat třeba lehké letní rosé z Languedocu nebo sytě jahodový Clairet z Bordeaux (viz naše nabídka růžových vín). Intenzita barvy je dána jednak volbou odrůdy nebo odrůd, ze kterých se víno vyrábí, ale zejména pak způsobem zpracování vína. Pro výrobu růžových vín se používají následující způsoby vinifikace: 1...
"Clairet" je sytě růžové víno z regionu Bordeaux, jehož historie sahá do dob stoleté války, kdy byla Akvitánie (tj. dnešní oblast Bordeaux) anglickou provincií. Angličané si tuto "svoji" provincii velmi oblíbili - brzy totiž pochopili, že Bordeaux je vlastně jejich bezedný vinný sklep. Na lodích, které pravidelně křižovaly kanál La Manche, putoval bezpočet sudů s tímto božským nápoj...
Určitě jste se již setkali se slovem cuvée - zní to hezky francouzsky a tak trochu honosně, ale nenechme se mýlit! Čistě technicky je slovo "cuvée" odvozeno od francouzského slova "cuve", kterým bývají označovány nádoby na víno nejrůznějších tvarů a velikostí. Slovem "cuvée" pak bývala označována směs vín, která byla připravena v takovéto nádobě. Slovo "cuvée" s oblibou používají vinaři po celém ...
Občas se na etiketě francouzských vín z Bordeaux můžeme setkat s nápisem "Cru artisan". Pojďme se podívat, co to znamená a jakou garanci si vlastně kupujeme "Cru Artisan" je kategorie vín, kterou najdeme pouze v Bordeaux v oblasti Médocu na levém břehu řeky Garonny (viz mapa vinařské oblasti Bordeaux) a označuje vína, která odpovídají přísným podmínkám této klasifikace, nebo-li česky řečeno, "nor...
Není plíseň jako plíseň - vždyť všichni známe různé druhy plísňových sýrů, u kterých si ceníme zejména jejich unikátní aroma a chuť, které vděčí za svoji jedinečnost právě působení různých plísní. Také vinnou révu může při dozrávání napadnout specifický druh plísně - jedná se o šedou plíseň rodu Botrytis cinerea - houbu, která napadá zralé bobule hroznů. Její přítomnost může být pro kvalit...
Biodynamika - šarlatánství nebo opravdový výraz terroiru? Diskuse o účinnosti biodynamického přístupu k pěstování révy rozdělují laickou i odbornou veřejnost na nesmiřitelné tábory. Znalci vín a příznivci biodynamiky vyzdvihují vína, vypěstovaná na těchto vinicích pro jejich čistotu a opravdovost. Biodynamika, jak se zdá, přináší své ovoce a polemiky se posouvají od témat “jestli” funguje spíše k...
Pokud se začnete poněkud více zajímat o víno, rozhodně narazíte na francouzský výraz "terroir". Tento pojem nemá ekvivalent v žádném jiném jazyce a tak se často překládá jako "soubor (nejen) přírodních faktorů, které mají vliv na kvalitu vína". Samotný pojem "terroir" se ve světě vína stal módní záležitostí a tak se s opravdovým "terroirem" můžete setkat nejen ve Francii, odkud pochází, ale ...