Biodynamika - šarlatánství nebo opravdový výraz terroiru?
Diskuse o účinnosti biodynamického přístupu k pěstování révy rozdělují laickou i odbornou veřejnost na nesmiřitelné tábory. Znalci vín a příznivci biodynamiky vyzdvihují vína, vypěstovaná na těchto vinicích pro jejich čistotu a opravdovost. Biodynamika, jak se zdá, přináší své ovoce a polemiky se posouvají od témat “jestli” funguje spíše k “proč a jak” funguje. Odpůrci ji nazývají šarlatánstvím a jízlivě poznamenávají, že se jedná o způsob, jak si lidé z města představují, že by mělo vypadat zemědělství na venkově. Co to tedy znamená, hospodařit biodynamicky?
Ochutnejte biodynamická vína nezávislých vinařů Francie!
Biodynamický přístup je filozofický až spirituální postoj k pěstování révy a výrobě vína. Zakladatelem je rakouský filosof Rudolf Steiner, který její principy popsal už na konci 19.století. Využívá poznatků z homeopatie a klade důraz na vliv planet a kosmických sil, které působí na zdraví a rovnováhu půdy a rostlin. Dnes se biodynamika těší značné popularitě - její zásady aplikuje stále více vinařů, mezi nimiž najdeme také slavné vinařské domy v Burgundsku, Alsasku nebo na Novém Zélandě.
Podobně jako biologické zemědělství odmítá biodynamika jakékoliv používání chemických prostředků a jde ještě dále - k ošetřování rostlin využívá přírodní materiály podle principů homeopatie:
- léčivé byliny (přípravky z kopřiv, heřmánku, řebříčku, kozlíku, dubové kůry, atd)
- minerály (zejména jemně mletý křemen)
- organické materiály (např. přípravky z mrtvých těl škůdců)
Ve vinicích jsou mezi řádky rostlin cíleně vysazovány léčivé rostliny jako plevel - kromě ochrany mají ochudit révu o příděly vody a tím docílit větší koncentraci cukrů a aromat v hroznech.
Vinaři si sami připravují prostředky, které dodávají rostlinám a půdě energii a udržují je v dokonalé harmonii. Patří zde:
- kravské rohy naplněné hnojem, které jsou přes zimu zakopány ve vinici a které dávají sílu kořenům
- kravské rohy, naplněné křemíkovým prachem, které jsou ve vinici zakopány přes léto, ty zlepšují fotosyntézu rostlin
- kompost, připravený z kravského hnoje - ten je pečlivě připravován s použítím hnoje krav, které jsou v extrémním případě vyživovány předepsaným krmením a obohacuje půdu
Vzniklý materiál z rohů a kompostu je následně “dynamizován”- tj. promícháván v teplé vodě v kulaté nádobě po přesně stanovenou dobu. Míchat je potřeba holýma rukama, použití nástrojů je vyloučeno, a pouze ve směru spirály. Vzniklý roztok je aplikován na rostliny v určitém množství a v přesně stanovaném čase - pokud je potřeba, třeba i ve 3 hodiny ráno.
Vlivu planet a hvězd na zdraví rostlin je přisuzován značný vliv. Pro jednotlivé aktivity vinaře je vydáván speciální biodynamický kalendář a jsou naplánovány podle fází a postavení měsíce, slunce, planet a hvězd zvěrokruhu.
Aplikace zásad biodynamiky je velmi náročné na čas a vyžaduje značnou vůli. Vědecky doloženým faktem zůstává, že půda do hloubky 30 cm má zhruba stejný počet mikroorganismů, ať je ošetřovaná biologicky nebo biodynamicky - avšak hlouběji je na tom biodynamická půda výrazně lépe. Lepší mikrofauna přináší hluboce kořenící révě více kyslíku a minerálů, které činí rostlinu odolnější a stojí za výrazným a čistým aroma biodynamických vín.
Nejpodivnější na biodynamice je, že zřejmě funguje. A co si o tom myslíte Vy? Napište nám, Váš názor nás zajímá!