➤ BRETTANOMYCES - VADA VÍNA?

Možná jste slyšeli znalé milovníky vína diskutovat o vlastnosti červeného vína, které se říká "Brett" neboli "Brettanomyces". O čem je vlastně řeč?

Brettanomyces je název rodiny kvasinek, které najdeme na hroznech a následně ve víně. Tento kmen kontaminuje červené víno a stojí za skupinou aromat, které nazýváme "fenoly". Tyto fenoly se vyznačují animálním odérem (kůže, zpocené koňské sedlo, stáj...) nebo farmaceutických výrobků (kafr...). Vývoji Brettanomyces přispívá méně kyselé prostředí (zvýšené pH), větší obsah alkoholu a méně ochranného oxidu siřičitého ve víně. Vývoj těchto kvasinek probíhá dokonce až po nalahvování vín, většinou v průběhu jejich zrání v láhvi. V běžné mluvě pak říkáme, že víno má "chuť Brett" nebo také jen "Brett"

Někteří degustátoři považují víno, kontaminované touto kvasinkou a vzniklými odéry, za vadné - pro jiné je však lehké napadení touto kvasinkou vyhledávanou vlastností červených vín. Obdobné animální tóny najdeme ve zralých červených vínech, obsahující odrůdu Mourvèdre, která se mírně animálními tóny vyznačuje.

Rádi byste ochutnali víno z této odrůdy? Ochutnejte lahodná červená cuvée z Languedocu nebo z údolí Rhôny, kde většinou tuto skvělou modrou odrůdu najdete! Mrkněte na náš eshop a vybírejte!

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz