Na etiketách šumivých vín nebo šampaňského najdete označení cukernatosti - od kategorie extra suché až po sladké. Odkud se toto označení vzalo a co znamená?
Výroba šampaňského spočívá ve výrobě základního nízkoalkoholického vína, které se naplní do známých lahví. Základní vína se scelují z různých parcel nebo ročníků - každý šampaňský dům si pečlivě hlídá svoje recepty a snaží se o vytvoření svého osobitého cuvée, které jej charakterizuje. Do vína v láhvi se přidají kvasinky a cukr a láhve se uzavřou korunkovým uzávěrem. Kvasinky v láhvi vykonají svoji práci a odumřou (tomuto procesu se v Champagni říká "prise de mousse"), tj. vzniklé víno sice obsahuje miliony bublinek, je však zcela bez cukru. Vinaři jej pak nechávají dlouhé měsíce svému osudu v chladných křídových sklepeních - v té době ve víně vznikají atraktivní vůně máslových sušenek a croissantů. Poté se odumřelé kvasinky z láhve odstraní a prázdné místo je potřeba nahradit.
Víno v láhvi se dolévá tzv. dozážním, neboli také expedičním likérem, který víno zakulatí a zjemní výrazy jeho vůní. Tento "likér" se skládá z třtinového cukru rozpuštěného ve víně v množství 500 až 700 gramů na litr. Použité víno může být stejné jako u dávkované láhve a nebo se může jednat o víno rezervní, mnohdy uchovávané v dřevěných sudech, aby obohatilo aromatickou paletu výsledného vína.
Množství likéru použitého k dávkování závisí na typu vína, které chcete získat. Evropská unie stanovila terminologii, kterou lze použít k popisu typu uváděného vína podle obsahu cukru, od nejsuššího po nejméně suché:
➤ BRUT NATURE: pokud je obsah cukru nižší než 3 gramy na litr nebo pokud po fermentaci dozážní likér nebyl přidán vůbec (v tomto případě je láhev naplněna suchým vínem). Na některých etiketách může být uvedeno „Non dosé“, „Brut Intégral“ nebo „Dosage Zero“.
➤ EXTRA-BRUT: pokud je obsah cukru mezi 0 a 6 gramy na litr.
➤ BRUT: pokud je obsah cukru nižší než 12 gramů na litr.
➤ EXTRA DRY (extra suché): pokud je obsah cukru mezi 12 a 17 gramy na litr.
➤ DRY (suché): pokud je obsah cukru mezi 17 a 32 gramy na litr.
➤ DEMI-SEC (polosuché): pokud je obsah cukru mezi 32 a 50 gramy na litr.
➤ DOUX (sladké): pokud je obsah cukru vyšší než 50 gramů na litr.
Přípustná tolerance ve srovnání s údaji na etiketě nesmí překročit + nebo - 3 gramy na litr.
Chcete o šampaňském vědět více? Mrkněte na naše další články:
A vyberte si ke svému rozjímání láhev šampaňského z našeho eshopu podle své chuti!