Na trhu se setkáváme s různými druhy šumivých vín - od tradičních sektů, oblíbených v tuzemsku a v Německu, přes španělskou Cavu, francouzské Crémanty až po pravé šampaňské. Jaký je vlastně rozdíl mezi těmito víny?
Hlavní rozdíl, který bychom měli zmínit je místo původu. Pravé šampaňské může pocházet pouze z hroznů, sklizených a zpracovaných v přísně vymezeném území ve francouzském kraji Champagne. Sklizeň hroznů pro šampaňské, stejně jako jejich zpracování je svázáno velmi přísnými předpisy - proto pouze víno, které pochází z přesně vykolíkovaných vinic a bylo vyrobeno stanoveným způsobem může používat název šampaňské. Tento francouzský zákon přijaly všechny státy na světě a pro svá šumivá vína nepoužívají název šampaňské - ovšem kromě Ruska, kde je pravé šampaňské pouhým šumivým vínem.
Další rozdíl je ve výběru odrůd, použitých pro výrobu šumivého vína. Pro výrobu pravého šampaňského je možno použít pouze odrůdy, povolené k jeho výrobě (tj. Pinot Noir, Meunier a Chardonnay). Pro výrobu šumivých francouzských Crémantů jsou také předepsány odrůdy - např. Crémant de Loire se vesměs vyrábí z odrůd Cabernet Franc a Chenin Blanc, pro výrobu známého Prosecca se používá italská odrůda Glera, zatímco pro výrobu našich sektů je možné použít v podstatě cokoliv.
Nejmarkantnější rozdíl mezi šumivými víny je však ve způsobu jejich výroby. Zjednodušeně můžeme jejich výrobu rozdělit do dvou skupin - a sice výrobu vín v lahvích (tzv. tradiční šampaňská metoda) a výrobu vín v obrovských nádržích (tzv. tanková metoda). Podle zásad tradiční šampaňské metody (méthode traditionnelle) je hotové základní tiché víno (tedy víno bez bublinek) naplněno do lahví. Do každé láhve poté vinař přidá kvasinky a cukr, láhev uzavře a nechá ji minimálně 15 měsíců v případě šampaňského, popř. kratší dobu pro Cavu, Crémanty nebo speciální sekty, svému osudu ve sklepě. Kvasinky přeměňují cukr na oxid uhličitý, postupně odumírají, rozpadají se a usazují se na dně láhve. Po předepsaném čase se odumřelé kvasinky setřesou do hrdla láhve. Láhev se ve zmrazeném stavu otevře, kvasinky se odstraní a chybějící víno vinař dolije vínem nebo směsí vína a cukru (tzv. dozážním likérem). Láhev se uzavře známým korkem a putuje ke svému zákazníkovi.
Levnější sekty nebo také Prosecco jsou vyráběny ze základního vína, které je přepraveno do velkých nerezových nádrží, které jsou konstruovány tak, aby vydržely tlak až 7 barů. Do nádrží se přidají kvasinky s cukrem a ihned po jejich přeměně na oxid uhličitý se vzniklé víno pod tlakem stáčí do lahví. Ve víně tak nenajdeme delikátní chlebové nebo brioškové odstíny, které vznikají v šampaňském dlouhým ležením vína na kvasinkách.
Nejlepším způsobem, jak zjistit rozdíly mezi šumivými víny je vína ochutnat - navštivte stránky našeho eshopu a vybírejte z pestré palety francouzských Crémantů nebo pravého šampaňského!
Zdroj: La Revue des Vins de France