➤ CO JE MINERALITA VE VÍNĚ

Pojem "mineralita" se v posledních desetiletích ustálil ve slovníku nejen profesionálních sommeliérů a degustátorů, běžně jej užívají také amatérští milovníci vín. Možná jste také ochutnali dobrý alsaský Riesling nebo zemité Chardonnay z Chablis a pochvalovali jste si jejich výraznou mineralitu. Ale co vlastně mineralita znamená? Jak se ve víně projevuje?

Pojem "mineralita" nenajdete v žádné ze starých vinařských biblí - nehovoří se o ní v uznávaných vinařských slovnících od Jancis Robinson, dokonce o ní nenajdete žádnou zmínku ani ve velkém francouzském "Le Grand Larousse du Vin". Kde se tedy oblíbený pojem "mineralita" ve slovníku degustátorů vzal?
 
Původ samotného slova najdeme v anglickém "minerality" - jedná se o vůni či chuť spojenou s terroirem, tedy odrazem půdy ve víně. A o čem pojednává francouzská definice terroiru? Kořenem slova "terroir" je slovo "terre", tedy zemitý, podzemní nebo také "vztahující se k minerálům". A právě tyto vlastnosti Vám přijdou na mysl, pokud uslyšíte pojem "minerální voda" - např. na etiketách lahví Evian běžně najdete výčet solí a minerálů, které voda získala z půdy, jako je hořčík, draslík, sodík, atd. A tyto přírodní prvky bezpochyby dávají nejen minerální vodě její specifickou chuť....
 
Nemusíte být vědcem, abyste pochopili, že pokud mohou být minerály citelné ve vodě, pak musí být znát také ve víně, jehož hrozny zrály na hluboce kořenící vinné révě. Profesionální degustátoři připouštějí, že minerály mají svoji chuť a shodují se také v tom, že minerální soli zvyšují tvorbu slin - a ty Vás povzbuzují dát si další a další doušek, podobně jako několik zrnek soli v pokrmu.
 
Ochutnejte některý z Grand Cru alsaských Rieslingů, nebo burgundského Chablis - v těchto vínech mineralitu zažijete na vlastní kůži!
 
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz