Šampaňské – to je nápoj, který ztělesňuje luxus, je symbolem elegance, slavnostních okamžiků a výjimečnosti. Ačkoliv se můžeme setkat s mnoha druhy perlivých či šumivých vín po celém světě, pravé francouzské šampaňské zůstává bezpochyby špičkovým zástupcem tohoto vznešeného nápoje. V tomto článku se podíváme na složitý a komplexní proces výroby francouzského šampaňského, na důvody jeho výjimečnosti a budeme vás varovat před levnými a potenciálně nekvalitními nabídkami na trhu.
Výroba šampaňského: Tradice a závazek kvality
Francouzské šampaňské je možno vyrábět pouze v určitých oblastech ve Francii, konkrétně na křídových vinicích regionu Champagne, které odpovídají přísným kritériím této vyhlášené apelace. Exkluzivní právo na výrobu pravého šampaňského má jen malý počet vinařů, kteří musí při sklizni a výrobě vín dodržovat přísná pravidla a postupy. Tato náročná výrobní metoda se nazývá "méthode traditionelle" nebo také "méthode champenoise" a dodává zdejším vínům jejich jedinečný charakter.
Základem pravého šampaňského jsou tři odrůdy vinné révy: Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Tyto hrozny musí být výhradně sklízeny ručně a pečlivě vybírány podle kvality. Po sběru jsou hrozny velmi šetrně lisovány, čerstvý mošt se následně ukládá do nerezových nádrží, do kterých jsou přidány kvasinky a následuje první kvašení, kterým se mošt mění na suché bílé víno s nízkým podílem alkoholu (cca 11%).
Po prvním kvašení následuje velmi důležitá fáze výroby šampaňského, a sice mísení vín (tzv. assemblage). Cílem každého šampaňského vinaře je výroba jedinečného cuvée, které bude mít každý rok stejnou charakteristiku a které je autentickým otiskem stylu vinaře či daného šampaňského domu. Poté se víno naplní do známých šampaňských lahví, přidávají se cukr a kvasinky a následuje druhé kvašení ve stejné láhvi, ve které bude šampaňské nakonec prodáváno. Čím déle víno zraje při stabilní teplotě na latích v temných sklepech vinařství, tím komplexnější a výraznější je jeho výsledná vůně i chuť. Minimální doba zrání podle zákonů šampaňské apelace je 15 měsíců pro neročníková a 3 roky pro ročníková vína. Po stanovené době zrání se odumřelé kvasinky postupně setřesou do hrdla láhve, hrdlo se zmrazí, odstraní se uzávěr a odumřelé kvasinky vytečou ven z láhve. Vzniklý prostor vinař následně dolije tichým vínem, popř. vínem s přídavkem cukru (tzv. dozážním likérem) pro výrobu šampaňského v kategoriích Brut nebo Demi-Sec a láhev opatří známou korkovou zátkou s agrafou. Díky této tradiční prověřené metodě se můžeme těšit z výjimečného vína, které je charakteristické jemným perlením a bohatým, komplexním aroma.
Proč je šampaňské tak výjimečné?
Existuje několik faktorů, které dělají pravé šampaňské tak výjimečným. Za prvé je to specifický terroir regionu - ne příliš teplé klima a lehká a propustná křídová půda oblasti Champagne, které jsou ideální pro pěstování tří slavných šampaňských odrůd. Dále je to tradiční metoda výroby, která je velmi náročná na preciznost, technologické vybavení a čas. Díky této metodě se každá láhev stává jedinečným uměleckým dílem, s vlastní, pro vinaře autentickou a originální chutí a vůní výsledného produktu.
Pozor na podezřele levné šampaňské
Při nákupu pravého šampaňskéh rozhodně neuškodí špetka opatrnosti. Zaprvé, je nutné vybírat pouze láhve, označené chráněným označením původu "Champagne": všechny státy světa s výjimkou Ruské federace, uznávají exkluzivitu těchto skvělých vín a svá šumivá vína nikdy neoznačují "vypůjčeným" názvem slavné apelace.
Za druhé je potřeba se vyhnout lahvím s prošlým datem spotřeby, protože i to nejkvalitnější šampaňské postupem času ztrácí svou svěžest, chuť i vůni. Šampaňské může ve sklepech vinařství zrát bez problémů i několik desítek let, po odstřelení kvasinek a opatření láhve korkovou zátkou je však možné šampaňské víno skladovat maximálně 3 roky, poté výrazně ztrácí své charakteristické vlastnosti, které jej činí tak jedinečným. Tady nastává problém pro spotřebitele - vždyť pouze malá hrstka šampaňských vinařů uvádí na etiketách datum plnění, podle kterého by bylo možné určit datum spotřeby tohoto luxusního nektaru. V tomto případě je potřeba se řídit cenou - výrazné slevy nebo podezřele nízké ceny mohou signalizovat prošlé datum spotřeby a tím špatnou kvalitu šampaňského!
MOHLO VY VÁS ZAJÍMAT: