Domaine Saint Cels - Etincelle Fee Griottine, Pays d'Oc Rouge

Kód: 699
249 Kč / ks
Skladem
Můžeme doručit do:
4.4.2025
Možnosti doručení
 
Sametové cuvée s příchutí griotky
                             
Harmonické cuvée, ve kterém se snoubí sametová hebkost Merlotu s kořenitostí Syrahu a vynikající strukturou Cabernetu Sauvignon. Nabízí přitažlivé aroma griotky, zralých višní a grilovaného masa, v chuti převládají ostružiny a restované oříšky.
ikona proč koupit
griotka, ostružiny, pepř
kulaté, bohaté a harmonické víno
TOP poměr cena a kvalita
 
ikona popis   ikona profil   ikona parametry   ikona vinařství   ikona mapa   ikona recept

Detailní informace

Detailní popis produktu

Domaine Saint Cels

Vinařství Domaine Saint Cels je vklíněno do srdce Languedocu, jejich 80 ha vinic najdete v nadmořských výškách 100 - 450 m n.m v okolí Saint-Chinian. Půda je zde železitá, cihlově červená a najdeme v ní pozůstatky lastur mořských živočichů, roztříštěných na tisíce kousků. Vinařství pěstuje tradiční odrůdy regionu v režimu BIO a v jejich vínech najdete atraktivní tóny místní voňavé vegetace zvané "garrigue", které přispívají k zdejšímu jedinečnému terroiru. Velmi dobře se zde daří tradičním odrůdám Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault, Roussanne, Colombard, Vermentino, atd.

Ve víně se snoubí sametová hebkost Merlotu s kořenitostí Syrahu a vynikající strukturou Cabernetu Sauvignon. Nabízí přitažlivé aroma griotky, zralých višní, černého pepře a grilovaného masa, v chuti převládají zralé višně, ostružiny, delikátní tóny černého pepře a restovaných oříšků. Víno má velmi dobrou intenzitu a ovocný závěr se stopami višní, jalovce a černého rybízu. Skvělý doplněk ke středomořské nebo italské kuchyni, dobře se snoubí ze zeleninovými pokrmy z cuket, lilků, atd. Výborně také doprovodí tradiční francouzský zeleninový pokrm Ratatouille

Vinifikace: Mechanizovaná sklizeň, úplné odzrnění, fermentace v nerezových tancích s termoregulací, malolaktické kvašení, klasiká vinifikace, časté přelévání matolinového kloubouku, scelování, jemná filtrace, číření, umělá zátka.

ikona oddělovač horní
Profil vína 
 
Sladkost  
Ovocnost  
Kyselinka  
Svěžest  
Tříslovinky
Tělo  
Alkohol  
Intenzita  
Komplexita  
Dochuť  
Harmonie  
Archivace      do 2026
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 .
ikona oddělovač spodní

Doplňkové parametry

Kategorie: ČERVENÁ VÍNA Z FRANCIE
Barva & druh: Červené tiché víno
Obsah cukru: Suché
? Způsob zrání: Inertní technologie
Apelace: AOC Pays d’Oc
Odrůda: 25% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 35% Syrah
Ročník: 2021
Podávání: Mírně vychlazeno 16-18°C
Objem láhve: 0,75 l
Obsah alkoholu: 13,5%

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

Languedoc-statistikaRozsáhlé regiony Languedoc a Roussillon se řadí mezi nejstarší a jsou dnes nejrozsáhlejší vinařskou oblastí Francie, ze které pochází více než třetina celkové produkce francouzských vín. Velmi dlouhou dobu obě oblasti trpěly nálepkou jednoduchých, málo kvalitních vín, avšak dnes díky prioritnímu zacílení na kvalitu si oblast zaslouží velkou pozornost. Vlivem teplého a relativně suchého podnebí, podpořeného suchými větry, je zde výskyt plísní a škůdců spíše ojedinělý a oblast se může pyšnit velkým počtem vinařství, hospodařících v BIO režimu

➤  Projděte si mapku Languedoc-Roussillon

➤  Nabídka vín z Languedocu v eshopu

➤  Darujte víno z Languedocu v dárkovém balení

vinice-podzim-detail

Vinařská oblast Languedoc

Languedoc je díky své pestré mozaice vinic unikátní krajinnou oblastí ve Francii. Po obrovském rozmachu, který místní vinařství zažívalo v posledních 30 letech, přitahuje i dnes amatérské a nadšené vinaře z celého světa. 3 apelace - Corbières, Languedoc a Minervois tvoří 75% produkce celého regionu.

Z historie oblasti, geologické podmínky

Vinařství přinesli do regionu antičtí řekové - první zmínky na pocházejí už z 6 st. př.n.l. Rozkvět vinařství přichází s římskými legiemi, které se usadily v oblasti Narbonne, o další kultivaci se ve středověku starají kláštery a opatství. Opravdový rozmach přichází s vybudováním vodního kanálu “Canal du Midi” v roce 1681, který spojuje vnitrozemí s přímořskými oblastmi a tvoří páteř obchodu s vínem. Počátkem 20.století vinice ničí Phylloxera a po jejich novém osázení se stává mantrou kvantita - bohužel na úkor kvality. V posledních 30 letech vinařství znovu nabývá svoji identitu a autenticitu.

Geograficky se jedná o velmi rozsáhlý region, vinice najdeme na úpatích Centrálního masivu ve vnitrozemí až po mořská pobřeží na východě. Velká diverzita půd tedy není ničím neočekávaným - najdeme zde podloží břidlicové, štěrkové, slínové, jílové, naplaveninové, vápencové…., které dávají vínům velkou variabilitu a různorodost. Středomořské klima s vysokými letním i teplotami, nepravidelnými srážkami a silnými větry, zvanými “tramontane” se starají o vysokou zralost hroznů.

Typické odrůdy oblasti Languedoc

Languedoc - vinice na úpatí masivuHlavní modré odrůdy: Nejrozšířenější odrůdou v oblasti je Carignan, který dává strukturovaná, vyrovnaná vína, relativně svěží. Grenache Noir přidává do cuvée zralé třísloviny, plnost a bohaté aroma, Syrah pak strukturu a vůni koření a bylinek. Vína z odrůdy Mourvèdre jsou mocná, komplexní a vhodná k archivaci. Odrůda Cinsaut se používá zejména pro výrobu růžových vín. 

Hlavní bílé odrůdy: Grenache Blanc dává harmonická kulatá vína s nízkou kyselinkou s dlouhým závěrem. Odrůda Maccabeu nabízí suchá jemná vína s delikátní vůní zralého ovoce. Picpoul přináši vyšší kyselinku a svěžest, Bourboulenc je hezky květinový a svěží. V oblasti také najdeme Chardonnay nebo aromtické odrůdy Marsanne a Roussane.

Obecně vzato, červená vína z Langudocu mají vždy temnou granátovou barvu. Jsou mocná, plná, bohatá a robustní, s větší či menší elegancí. Existuje také velké množství, většinou červených vín, pěstovaných v rámci široké apelace IGP - některá z nich platí za skutečně velká vína. Bílá vína bývají většinou příjemná, kulatá a voňavá. Šumivá nebo sladká vína zde dosahují vysoké kvality, avšak nejsou příliš rozšířená. 

Vinařská oblast Roussillon

Languedoc - vinice v lednu_1VInařská oblast Roussillon je vyhledávaná zejména pro svá sladká fortifikovaná vína, tzv. Vins Doux Naturels, jako jsou apelace Banyuls, Maury, Rivesaltes. V regionu se vyrábí 80% sladkých vín Francie - kromě toho zde však najdeme také pestrou paletu červených, bílých  nebo růžových vín. 

Obchod s vínem se datuje až do antického Řecka, skutečný rozkvět však vinařství zažilo v 17.století. Tak jako všude v Evropě, Phylloxera devastuje vinice na začátku 20.století, následuje ekonomická krize a následuje znovuobrození v poválečné éře se zaměřením na kvalitu. 

Vinice se rozkládají na širokém území od Středozemního moře daleko do vnitrozemí. Vládne zde středomořské klima s velkým množstvím slunečního svitu s mírnými zimami a horkými léty. Půdy jsou velmi různorodé - břidlicové, žulové, slínové, jílové…

Tradiční odrůdy Rousillonu:

Najdeme zde celou řadu tradičních středomořských odrůd - Carignan, Grenache Noir, Mourvèdre Syrah, Cinsaut pro červená a růžová vína, dále Grenache Blanc, Maccabeu, Roussanne a Marsanne pro bílá vína. Odrůdy Muscat d’Alexandrie a Muscat à Petits Grains svou velmi aromatické a používají se pro výrobu sladkých vín.

Vins Doux Naturels (sladká fortifiková vína) jsou vyráběna z odrůd Grenache Noir (Banyuls, Maury) nebo Muscat (Rivesaltes a Muscat de Rivesaltes) - vesměs se jedná o elegantní, s příjemným květinovým aroma a plnou, bohatou chutí. Doslovný překlad názvu "vína přírodní sladkosti" je trochu zavádějící, neboť vína s tímto přívlastkem jsou dolihována alkoholem, vyráběným z hroznů, tj. jedná se o fortifikovaná, u kterých bylo v určitém stádiu přerušeno kvašení přidáním alkoholu do vína. 

Tradiční červená vína jsou jemná a lehká, koncentrovaná a mocná. Rosé jsou spojena s jemností a živostí, bílá vína jsou velmi ojedinělá, harmonická a velmi aromatická.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz