Famille Lebas - Perles du Soleil, Blanc
Kód: 4264Související produkty
Detailní popis produktu
Bílé odrůdě Melon de Bourgogne se také říká Muscadet a pěstuje se téměř výhradně ve francouzské oblasti v okolí města Nantes v údolí řeky Loiry. Odrůda původně pochází z Burgundska a její název je odvozen od listů révy, které mají kulatý tvar a připomínají meloun. Vína z odrůdy Muscadet mají vyšší kyselinku a jsou náchylná k oxidaci - to je ostatně důvod, proč se velmi často nechává zrát na kvasničných kalech, neboli "sur lie". Zrání na kalech dává vínu plnější tělo, mírně olejovou příchuť, vůni čerstvého chleba a ve většině případů také jemně perlivou příchuť. Rodinné vinařství Famille Lebas v srdci nantských vinic pěstuje a zpracovává tradiční odrůdy regionu již od roku 1789. Jejich vinice dnes čítají 24 ha v blízkém okolí vinařství a najdete na nich odrůdy Melon de Bourgogne (Muscadet), Gros Plant, Sauvignon Gris, Gewurztraminer, Gamay a Merlot.
Polosuché šumivé víno, vyrobené z méně známé bílé odrůdy Melon de Bourgogne neboli Muscadet a špetky aromatického Gewurztramineru s osvěžující, jemně perlivou chutí a vůní květů akátu, limetky, zralých hrušek, lipového květu a chlebové střídky. V chuti je příjemně hořké, grapefruitové, s tóny zelených mandlí, žlutých jablek a manga. Díky vyšší dozáži cukru potěží zejména milovníky polosuchých vín. Ideální společník k různým dezertům - čokoládovým, ovocným nebo krémovým. Výborně ladí s tradičním jablkovým obráceným koláčem - Tarte Tatin
Sladkost | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Ovocnost | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Kyselinka | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Svěžest | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Tělo | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Alkohol | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Perlení | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Intenzita | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Komplexita | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Dochuť | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Harmonie | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | ◉ | |
Archivace | 2-3 roky |

Doplňkové parametry
Kategorie: | CRÉMANTY A OSTATNÍ ŠUMIVÁ VÍNA |
---|---|
Region: | Údolí řeky Loiry - Pays Nantais |
Barva & druh: | Bílé šumivé víno |
Obsah cukru: | Polosuché |
? Způsob zrání: | Inertní technologie |
Apelace: | IGP Val de Loire |
Odrůda: | Melon de Bourgogne, Gewurztraminer |
Ročník: | směs ročníků |
Teplota podávání: | Vychlazeno 8-10°C |
Objem láhve: | 0,75 l |
Obsah alkoholu: | 12% |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vinice v údolí řeky Loiry se řadí mezi nejrozsáhlejší vinařské regiony Francie. Produkují širokou paletu vín tak různých chutí, vůní a textury, že je velmi obtížné pro ně najít obecné charakteristiky. Vinice se táhnout dlouhým a širokým údolím, které na své cestě k Atlantiku vyhloubila nejdelší francouzská řeka Loira. Na svých takřka 1000 km délky řeka prochází různým geologickým terénem, který, společně se změnami klimatu přispívá k variabilitě odrůd, hroznů a ovlivňuje vína z nich vyrobených.
➤ Prozkoumejte mapu údolí Loiry
➤ Nabídka vín z údolí Loiry v eshopu
➤ Darujte víno z údolí Loiry v dárkovém balení
Z historie vinařství v údolí řeky Loiry
Původ vinic najdeme v období římské říše. Ve IV. století pak převor kláštera v Tours podporuje zakládání vinic, neboť víno je používáno pro církevní účely a také pro léčení nemocných. Od X.století pak mniši výrazně přispívají k osázení regionu vinicemi. Ve XII. století se vévoda z Anjou Henry II Platagenêt stává anglickým králem a nechává dovážet vína z Loiry na anglický trůn. V průběhu XV. a XVI. století jsou na Loiře budována zámecká sídla a jejich vlastníci pokračují v budování vinic a v selektivním výběru pěstovaných odrůd. Rozkvět vinařství sahá až do poloviny XIX. století, zejména díky říčnímu transportu a přístavu v Nantes. Na začátku XX.století vinice zničil škůdce Phylloxera a znovuobrození vinařství začíná teprve v poválečných letech XX.století
Vinice v údolí Loiry dnes
Vinice údolí Loiry dnes čítají kolem 70 apelací. Oblast je jedničkou ve výrobě bílých vín ve Francii a také největším výrobcem šumivých vín ve Francii (s výjimkou oblasti Champagne). Teprve v posledních letech region začíná objevovat kouzlo svého “terroiru”. Omezení výnosů, pečlivá vinifikace a zrání vín - to jsou prostředky pro zvyšování kvality místních vín v posledních letech. Tato kvalitativní revoluce by neviděla světlo světa bez mladých a talentovaných vinařů, kteří se nebojí hledat inspiraci v jiných regionech.
Vinařské oblasti údolí řeky Loiry
Oblast je možné rozdělit do několika sub-regionů - každý z nich má svoji identitu a svůj styl vín.
-
Vignoble du Centre - vinice začínají na severu masivu Auvergne a táhnou se k městečku Bourges. Dominují zde bílá vína ze Sauvignonu Blanc, nejznámější jsou apelace Sancerre a Pouilly-Fumé. Z odrůd zde kraluje Sauvignon Blanc, ale najdeme zde také Chardonnay, Pinot Noir nebo Gamay.
-
Touraine začíná u městečka Orléans a táhne se k Chinonu. Najdeme zde řadu známých apelací, mezi nimi známé apelace pro červená vína, vyrobená z Cabernetu Franc, Chinon a Bourgueil. V bílých vínech exceluje Chenin Blanc, z něhož se vyrábí suchá, sladká i šumivá vína. Nejpěstovanější odrůdy subregionu jsou Chenin Blanc pro bílá a Cabernet Franc pro červená vína.
-
Anjou a Saumurois - tento obrovský region se táhne od města Nantes až po Saumur a Angers. Najdeme zde slavné apelace pro bílá vína z Cheninu Blanc, suchá i sladká jako jsou Savennières nebo Coteaux-du-Layon. Z odrůd zde najdeme opět Chenin Blanc a Cabernet Franc
-
Pays Nantais a Vignoble de Vendée jsou vinice velmi blízko Atlantiku a najdeme zde zejména bílá suchá vína, svěží a aromatická, ideální k plodům moře. V apelaci Muscadet jsou z odrůdy Melon de Bourgogne připravována lehká bílá vína, zpravidla lehce perlivá, vyrobená metodou “sur lie”. Kromě odrůdy Melon de Bourgogne v subregionu najdeme také menší rozlohy vinic Chenin Blanc a Cabernet Franc.