Stalo se Vám, že jste potřebovali rychle zchladit láhev vína a šoupli jste ji do mrazáku? Víno z toho asi nebylo nadšené, ale když je nouze... Co se s vínem stane, když rozmrzne? Redaktoři z časopisu La Revue des Vins de France provedli malý experiment - vzali vždy po 2 láhvích piva, růžového vína z Provence a červeného vína z Bordeaux. Jednu trojici lahví zavřeli do mrazničky na 4 hodiny a potom nechali 15 hodin postupně rozmrazit při pokojové teplotě. A jak dopadla degustace? Přizvaní experti na víno měli problém říci, které z dvojice vín bylo zmrazené. Ani ve vůni, ani v chuti nezaznamenali žádný výrazný rozdíl. Pouze u piva došlo ke ztrátě jeho přirozeného perlení. Takže, co z toho vyplývá? Víno asi nemrazíme každý den, ale pokud si to situace vyžádá, vězme, že se dá vypít bez ztráty kytičky!
➤ CO SE STANE S VÍNEM V MRAZNIČCE?
À propos: Co se děje s vínem v mrazničce? Víno obsahuje vodu, která mrzne při teplotě 00C a etanol, který mrzne při teplotě -1140C. Voda mrazem zvětšuje svůj objem o 8 až 9% - riskujeme tedy, že láhev v mrazničce praskne.
Dostali jste chuť na skleničku? Navštivte náš e-shop s francouzskými víny s a vyberte si svoji láhev Bordeaux, Rieslingu, šampaňského či skvělého vína z údolí Loiry!
Zdroj: La Revue des Vins de France