Stává se Vám, že ochutnáváte skvělé víno a chybí Vám slova, která by popsala Váš prožitek? Žádná degustace se neobejde bez vinařského slovníku - a čím je bohatší, tím lépe můžete popsat svůj zážitek. Náš průvodce degustací Vám pomůže klasifikovat a popsat vlastnosti vína jako profesionál!
Aromata ve víně slouží k základnímu porozumění tak komplexnímu nápoji, jakým je víno. V ústech pak víno dostává další rozměr - rozeznáváme různé typy textury, astringence a chuťových vjemů. Některé vlastnosti jsou příjemné a dávají vínu kvalitu, jiné jsou spíše považovány za vady vína - jako třeba kousavé travnaté tóny nebo pichlavé kyseliny. Při degustaci patří čichové a chuťové vjemy neodmyslitelně k sobě.
Při degustaci vína si všímáme:
1. Barva: bledá - střední - sytá
2. Čistota vůně: čistá - lehce narušená - chybná
3. Intenzita vůně: vtíravá - velmi intenzivní - dostačující - uzavřená - bez vůně
4. Kvalita vůně: komplexní - jemná - jednoduchá - fádní - nepříjemná
5. Druhy aromat: květinové - ovocné - rostlinné - kořenité - dřevité - pražené - balzámové - chemické - mikrobiologické
6) Textura: vnímáme pocit částic, které se otírají o povrch úst: mastek - mokrý jíl - prach - písek - piliny
7) Sladkost: suché - polosuché - polosladké - sladké - lepivé
8) Kyselinky: kousavé - živé - vyvážené - ploché
9) Třísloviny (astringence, svíravost): hrubé jako smirek - samet - hedvábí - satén
10) Tělo: opulentní - tělnaté - kulaté - tenké - hubené
11) Persistence (délka): dlouhé - střední - krátké
12) Harmonie: harmonické - chybí tělo - mnoho/málo kyselin - alkoholické - drsné
13) Celkový charakter: příjemné - elegantní - výrazné - sympatické - jemné - rustikální - plné - silné - hrubé - bez charakteru