Šumivá vína jsou symbolem oslav a výjimečných okamžiků. Vinaři je pro nás vyrábějí z nepřeberného množství odrůd takřka po celém světě. Pojďme si připomenout 4 zásady, na které bychom neměli při servírování a degustaci zapomínat - vždyť všechna tato skvělá vína si trochu pozornosti bezesporu zaslouží!
Zásada č.1: Správná teplota je základ úspěchu
Při nižších teplotách se kyselinky ve víně ideálně snoubí s ovocnou složkou a s CO2 a tvoří dokonalou harmonii vůní, chutí a svěžesti. Velká cuvée a ročníková vína mívají komplexní, výrazný buket - vyplatí se jim proto pár stupínků přidat. Avšak pozor - vyvarujme se vyšším až pokojovým teplotám - při nich se molekuly CO2 uvolňují mnohem rychleji a mohou způsobit nekontrolovatelnou explozi a vyšumění vína při otevírání láhve!
Zásada č.2: Bezpečné otevření láhve
Při otevření láhve postupujeme velmi opatrně - tlak v láhvi dosahuje
až 6 barů a korek může vystřelit rychlostí až 40 km/h!
- Nejprve z hrdla láhve odstraníme ochrannou hliníkovou fólii.
- Zátka je chráněna kovovou čepičkou a drátěným košíčkem, tzv. “agrafou”. Drát pomalu vytočíme, odložíme a palcem pevně přidržujeme zátku.
- Láhev držíme v úhlu 45o v bezpečném směru, jednou rukou pevně přidržujeme zátku a druhou rukou otáčíme dno láhve. Pokud láhev klouže, pomůžeme si plátěným ubrouskem nebo utěrkou.
- Jakmile ucítíme, že korek povoluje, držíme jej pevně a korigujeme jeho pomalé vysouvání rukou, dokud neuslyšíme typický zvuk a zátka nám zůstane bezpečně v ruce.
- Bezprostředně po otevření podržíme láhev v klidu několik vteřin v úhlu 45o - tím zabráníme vypěnění vína a servírujeme.
- Šumivé víno je potřeba během konzumace udržovat v chladu - buď ve speciální chladící nádobě nebo v lednici.
Zásada č.3: Sklenička je důležitá
Tvar skleničky má také vliv na chuť a vůni servírovaného vína. Ve skleničkách z tenkého křišťálového skla můžeme nerušeně sledovat neutuchající tanec bublinek ve víně.
Pro šumivá vína jsou vhodné skleničky ve tvaru flétny nebo vyššího tulipánu, naplněné do ⅔. Díky úzkému hrdlu se neztrácí delikátní buket vína a vyniká jeho perlivost.
Marilyn Monroe dávala přednost skleničkám ve tvaru ploché misky, tzv. “coupe de champagne”. Stylové, avšak bublinky i buket vína relativně rychle vyprchají.
Nebojte se experimentovat! Objevujte rozmanitost chutí a vůní nejen v různých skleničkách, ale také s různými pokrmy a při různých příležitostech!
Zásada č.4: Degustace je zážitek
Věnujte svému vínu dostatek času - zkoumejte, objevujte a vychutnávejte!
- Nejprve se zaměříme na tvorbu pěny - kvalitní šumivé víno by mělo mít bohatou, nadýchanou pěnu s dobrou persistencí a malými bublinkami.
- Poté zkoumáme perlení ve víně:
- vína, vyráběná v tancích (např. Prosecco nebo Bohemia Sekt) nebo vína sycená CO2 mívají relativně velké bublinky.
- u vín, vyráběných tradiční šampaňskou metodou můžeme očekávat velmi jemné, intenzivní perlení, stoupající jako kouř ode dna skleničky k jejímu okraji
- Následně si prohlédneme barvu vína - bílá vína mívají více či méně sytou zlatavou, podle typu zvolené odrůdy. Speciální cuvée, školená v dubových sudech mívají tmavší medové tóny.
- Opatrně k vínu přičichneme - většina šumivých vín nabízí svěží ovocné vůně. Vína, vyráběná tradiční šampaňskou metodou, mívají díky rozkladu kvasinek atraktivní buket máslových sušenek nebo chleba. U ušlechtilých cuvée se objevují kořenité tóny, získané zráním základních vín v dubových sudech.
- Ochutnáme - bublinky by měly příjemně a neagresivně zaplavit ústa bohatou delikátní pěnou. V chuti bychom měli získat nejméně potvrzení aromat, která jsme identifikovali ve vůni.
- Nakonec se zaměříme na dochuť - kvalitní víno by mělo několik sekund doznívat v ústech - měli bychom vnímat příjemnou harmonii chutí a vůní, které jsme ve víně postupně objevovali.
- Víno celkově zhodnotíme - zda nám chutnalo a přineslo nám očekávaný požitek a potěšení. Možná se rozhodneme ochutnat některý z dalších produktů vinařství či regionu.