➤ DOČKÁME SE NOVÉ KATEGORIE "FLEXIBIO"?

Značka certifikátu "BIO" na etiketě vín je zákazníky vyhledávaná a vinaři si to dobře uvědomují. Pro většinu z nich to však není jen cesta k vyšším prodejům, nýbrž také vyjádření jejich osobního postoje k životnímu prostředí a ochraně přírody. V některých regionech je BIO hospodaření relativně jednoduché - například vinařům v údolí Rhôny nebo Languedocu nahrávají místní přírodní podmínky - teplé středomořské podnebí, propustná půda s dobrou drenáží nebo také "Mistral" a "Transmontane" - větry, které vysušují rostliny po dešti a zabraňují tvorbě plísní. Mnohem horší přírodní podmínky panují třeba v Burgundsku - zdejší vlhké podnebí je rájem pro nemoci a plísně, proti kterým se bez použití chemických prostředků bojuje velmi těžce.
 
V Burgundsku je dnes zhruba 9% vinic, které se pyšní certifikátem BIO. A bylo by jich mnohem více - někteří vinaři se svého snu vzdali po nepříznivém roce 2016. Tento ročník v Burgundsku nešťastně začal - jarní mrazy a následné krupobití zdecimovaly zhruba čtvrtinu budoucí úrody, i skončil - přišly další deště a s nimi plísně a nemoci. Mnoho vinařů stálo před otázkou, zda obětují celoroční úrodu a nebo svůj certifikát BIO. Většina z nich se rozhodla pro chemický postřik, aby zachránila co největší část své úrody - a tím přišla o značku BIO. 
 
Stále více vinařů v Burgundsku volá po úpravě podmínek pro certifikaci BIO tak, aby v extrémně nepříznivých letech mohli za určitých podmínek použit některé chemické prostředky a přitom by nepřišli o svůj BIO certifikát. Tuto možnost nazývají pracovně "FLEXIBIO" - podle některých by to byl dobrý kompromis, který nijak nesníží závazek vinaře vůči životnímu prostředí a BIO technikám hospodaření a současně nebude vinaře ohrožovat ekonomicky.

Dostali jste chuť na skleničku dobrého francouzského vína? Vyberte si některé z bio-vín z naší široké nabídky!

 Zdroj: La Revue des Vins de France

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz