Víte, že slavná vína z Bordeaux dobyla královský dvůr teprve za vlády Ludvíka XV v 18.století? Do té doby se v královských palácích popíjela vína z nedalekého Burgundska a Champagne nebo vína z údolí Loiry - pokud král zrovna pobýval v některém z honosných zámků na Loiře. Důvod byl prozaický - přeprava vína po kamenitých silnicích plných výmolů přes celou Francii nebyla vůbec snadná a tak vína z Bordeaux byla díky čilé námořní přepravě doma spíše na dvoře anglických králů.
Vína z Bordeaux uvedl do Versailles Louis François Armand de Vignerot du Plessis, vévoda z Richelieu, prasynovec slavného kardinála. Byl guvernérem regionu Guyenne (oblast dnešního Bordeaux), kde vlastnil rozsáhlá panství a vinice.
Byl přítelem volnomyšlenkářského Voltaira, neodolatelným sukničkářem a nadšeným milovníkem dobrého jídla a pití. K Ludvíkovi XV měl velmi blízko a kromě toho, že měl na starosti královský protokol, byl Ludvíkovi XV průvodcem jeho frivolních dýchánků. Osobně dohlížel na přísun jeho milenek a organizoval různá zpestření jeho sexuálních radovánek. Jednoho dne se mu Ludvík XV svěřil, že mívá v intimních chvílích nepříjemné zažívací problémy, často doprovázené hlasitými zvukovými projevy. Vévoda z Richelieu mu na to odvětit: "Ale Sire, to je snadná pomoc! Já to léčím vínem z Bordeaux! A mám po problémech! Ludvík XV si tedy nechal přivézt několik soudků vína z vévodova vinařství ve Fronsacu a začal jej pravidelně užívat. Vína z Bordeaux od té doby na královském dvoře zdomácněla - z toho se dá usuzovat, že přispívala k dobrému zdraví nejen samotného krále. Dejte si také sklenku dobrého Bordeaux, uděláte tím něco pro své zdraví!
Obrázek: Jean-Feançois de Troy - Huîtres et Champagne à la cours du Roi, 1734 (Královská tabule s ústřicemi a šampaňským)