Další metodou je postřik rašící révy vodou. Voda na pupenech zamrzne a vytvoří ledovou krustu, která je pak chrání proti nízkým teplotám (až do -7oC). Podle odborníků je to nejefektivnější způsob boje proti mrazům - vyžaduje však instalaci speciálního zařízení pro rozstřik (předpokládané náklady čítají 8-14 tis. EUR na hektar) a velké množství vody - a ne vždy je v okolí vinice řeka nebo jiný zdroj. To jsou také důvody, proč tento způsob není příliš častý.
Relativně jednodušší je instalace fixních mega-ventilátorů ve vinicích. Jedná se o pilíře zhruba 10 m vysoké s obrovskými vrtulemi. Vrtule pomáhají cirkulaci vzduchu a vhánějí teplejší vzduch k zemi a studený do vyšších sfér atmosféry. Tento způsob je efektivní do -4oC. Náklady se pohybují kolem 8 tis.EUR na hektar.
U některých Grand Cru zasahují dokonce i helikoptéry, které svými vrtulemi vhání teplý vzduch z vyšších vrstev atmosféry k zemi. Za její zásah vinaři platí zhruba 7 tis. EUR za 25 ha
Letos vinaři ve Francii s mrazem bojovali všemi dostupnými prostředky - avšak ani toto úsilí a nemalé finanční prostředky zdaleka nestačily. Většinou se vinařům podařilo zachránit pouze malou část úrody. A tak již nyní začínají počítat ztráty - pro malá rodinná vinařství mohou být tyto škody likvidační. Neobejdou se bez pomoci státu a podpory z veřejných nebo družstevních zdrojů - uvidíme, jak se k tomu státní úředníci postaví.
Zdroj:https://www.larvf.com/face-au-gel-dans-les-vignes-que-peuvent-faire-les-vignerons,4740902.asp