Novinka od alsaských vinařů! Od příštího ročníku budou vína z Alsaska na zadních etiketách obsahovat také informaci o cukernatosti - k radosti českých milovníků rieslingů a gewurztraminerů dle stejného škálování, jaké známe v České republice!
Po mnohých nekoordinovaných a ojedinělých pokusech roztřídit svá vína podle cukernatosti se alsaští vinaři shodli na jednotném značení cukernatosti svých vín. Tato novinka - nyní unifikovaná - umožní konzumentům s jistotou určit sladkost alsaských vín
Od ročníku 2021 bude zadní etiketa každého alsaského vína čitelně indikovat údaj, že víno je suché (od 0 do 4 g zbytkového cukru, demi-sec (mezi 4 a 12 g), polosladké (mezi 12 a 45 g cukru) a sladké (nad 45 g cukru) na litr vína. Každý vinař bude používat stejný žebříček, schválený Evropskou unií.
Pro milovníky alsaských vín, kteří nejsou znalci je to velký benefit - nikdy totiž přesně nevědí, jestli v láhvi najdou víno kompletně suché nebo lehce nasládlé. Opravdový problém, zejména pokud chcete párovat s pokrmy!
Do 9 g cukru suché?
Mnozí průkopníci vín, vědomi si tohoto problému, jako např. Hind Humbrecht, Rémy Gresser nebo Dopff au Mouling nebo také Domaine Anstotz se chopili iniciativy a informaci o cukernatosti udávali na zadních etiketách, avšak každý po svém. Například úroveň cukru "2" u Zind Humbrecht neznamená ekvivalentní hladinu cukru se stejným označením "2" u Rémy Gresser. Někteří vinaři, zejména Grand Cru Hengst byli dokonce popotahováni Bruselem za používání poznámky "esprit sec", který není uznaný EU...
Je však potřeba dodat, že nové škálování umožňuje také výjimky z pravidel. Podobně jako v České republice může být alsaské víno s 8 g cukru deklarováno jako "sec", tedy suché, jesliže obsahuje minimálně 6 g kyseliny na litr. Tato výjimka platí až do 9 g na litr, a to za podmínky, že hodnota kyseliny nebude nižší o 2 g a více gramů zbytkového cukru.
Zdroj: https://www.larvf.com/l-echelle-de-sucrosite-s-impose-sur-les-etiquettes-des-vins-d-alsace,4773365.asp