V polovině loňského roku byl proveden průzkum Unie francouzských enologů, kteří chtěli zjistit, nakolik prodělaný COVID může ovlivnit schopnosti degustace a hodnocení vín. Průzkumu se účastnilo 2625 enologů, sommeilerů a dalších profesionálů z 37 zemí - nejen z Francie, ale také z Itálie, Švýcarska nebo Chile. Necelá 3% respondentů prodělala COVID a 38% z nich uvedlo, že po prodělání nemoci měli a mají značné problémy s čichem a chutí. Více než dvě třetiny z nich si stěžují na ztrátu čichu a polovina pociťuje ztrátu chuti. S tímto handicapem mají logicky obrovské problémy vykonávat své povolání - vždyť nos a chuťové pohárky jsou jejich nejdůležitějšími pracovními nástroji. 7% respondentů dokonce uvedlo, že trpí absolutní ztrátou chuti a čichu a že v průběhu času nepociťují vůbec žádná zlepšení.
Že by nastal čas oprášit degustace vín à la Charles Duchemin v podání Louis de Funès ve filmu Křidýlko nebo stehýnko? Vzpomínáte? Jemu stačilo prozkoumat barvu vína a ihned poznal, že víno vyrostlo na štěrkových půdách a jihozápadním svahu vinic Château Leoville Las Cases v Bordeaux! Nu, ochutnejte naše vína z Bordeaux a hledejte v nich jiskru a ušlechtilé sedliny!
Zdroj: https://www.larvf.com/avec-le-covid-le-gout-passe-sous-le-nez-des-oenologues,4729523.asp