Pěstování Rieslingu
- Riesling je ušlechtilou odrůdou (tj. odrůdou révy vinné se silnou identitou a charakterem), je však hodně náchylný na určité choroby, stejně jako na jarní mrazíky. Jeho slupka je docela tenká, vyžaduje tedy velmi pečlivou práci na vinici.
Degustace Rieslingu nasplepo
- Při degustaci naslepo si Riesling snadno můžete splést s odrůdou Chenin Blanc, která se také využívá k výrobě suchých, polosuchých nebo sladkých vín. Některá aromata jsou velmi podobná - jako jsou například vůně citrusů, bílých květů, broskví, mirabelek nebo jiného peckového ovoce.
Riesling a scelování
- Riesling se pro scelování používá velmi zřídka. Existuje však několik výjimek - například při výrobě šumivých vín (Crémantů).
Riesling a zrání
- Riesling je odrůda, která se perfektně hodí k dlouhodobému zrání v lahvi, protože se vyvíjí v čase - nejlépe je to vidět u Rieslingů z nejlepších parcel. Pokud máte třeba Riesling Grand Cru, pak neváhejte počkat třeba 10 nebo 15 let, než jej odzátkujete. Riesling si vyvine velmi zajímavé tóny - jako je vosk, med nebo kořenitá aromata.
Párování Rieslingu s jídlem
- Riesling je skvělou odrůdou pro gastronomii. Najdete celou řadu pokrmů, která získávají nové dimenze ve spojení s Rieslingem - například drůbeží maso (viz náš recept na slavného kohoutka na víně). Riesling si také skvěle rozumí s pokrmy z ryb, například s jednoduchými úpravami, jako je rybí filet s citrónem. Velmi dobře se také snoubí se sýry, včetně kozích.
Suchý Riesling je potřeba podávat při teplotě 10 až 12 stupňů, starším ročníkům velmi prospěje dekantace. Tak neváhejte, odhalte jemné nuance různých terroirů této odrůdy prostřednictvím našich výhodných degustačních balíčků nebo si jednoduše vyberte Riesling podle svého gusta!