Hovězí na červeném víně neboli po burgundsku je nepochybně jedna z největších kulinářských lahůdek, kterou francouzští kuchaři po staletí vylepšovali do dokonalosti. Vzdáleně se podobá českému guláši - liší se širší paletou ingrediencí a zejména pomalým způsobem přípravy - pokud si chceme opravdu pochutnat, nesmíme spěchat - pečlivá příprava a dlouhé pomalé dušení stojí za úspěchem tohoto vyhlášeného pokrmu. Pokud se skutečně rozhodneme pr...
Naše recepty
Milujete vaření a rádi pro své přátele a blízké připravujete zajímavé pokrmy z celého světa? Právě pro Vás jsme připravili sérii receptů oblíbených tradičních pokrmů francouzské kuchyně, které jsme získali od francouzských vinařek a vinařů, se kterými dlouhodobě spolupracujeme. Nechte se inspirovat a připravte slavné hovězí po burgundsku, alsaskou tarte flambée nebo jednoduché burgundské gougères! Příprava těchto pokrmů se samozřejmě neobejde bez skleničky dobrého vína, které se postará o dobrou náladu při vaření. Přejeme vám mnoho úspěchů a budeme se těšit na Vaše komentáře.
Hachis Parmentier je zapékaný pokrm z bramborového pyré a mletého hovězího masa. Byl pojmenován podle pařížského lékárníka Antoina Parmentiera, který v době hladomoru ve Francii v 18.století přesvědčil šlechtu a Ludvíka XVI., že bramborová hlíza nemusí být pouze pokrmem pro prasata, ale může být také výborným bojovníkem proti hladomoru. Svými jednoduchými a chutnými pokrmy se zasloužil o popularizaci brambor ve Francii. Hachis Parmenti...
Na velikonočním stole ve Francii nikdy nechybí hnízda v jakékoliv podobě. Nejrůznější variace na téma slepičího nebo ptačího hnízda s vejci symbolizují plodnost a nový život. Jejich sladké nebo slané úpravy jsou servírovány jako předkrm, hlavní jídlo nebo dezert. Hnízda nebo-li masové kuličky podle našeho receptu jsou vyrobena z blanšírované jarní cibulky, do nichž jsou vložena “vejce” v podobě kuliček z mletého masa. V masové směsi hrají ...
Objevte s námi dávno zapomenutý pokrm z králičího masa, připraveného na bílém víně s chuťově výraznou hrubozrnnou hořčicí a připomeňte si chvíle vašeho dětství - vždyť králičí maso bývalo oblíbeným jídlem našich babiček, zejména na venkově. Recept je rychlý, jednoduchý na přípravu a přitom velmi chutný - králičí maso získává ve spojení s bylinkami, hořčicí a vínem na příjemné pikantnosti a šťavnatosti. K pokrmu se výtečně hodí těstovin...
Cibulová polévka je v různých variantách známá po celé Evropě od dob římského impéria - díky dostupnosti cibule bývala tradičním pokrmem chudých. Moderní verze francouzské cibulačky pochází ze 17.století - traduje se, že ji vymyslel vášnivý amatérský kuchař Ludvík XV, jehož v průběhu lovu přepadl hlad a neměl k dispozici nic jiného než cibuli, máslo a šampaňské. Vzpomněl si na oblíbenou polévku svého otce, Ludvíka XIV, ingredience jednoduše ...
Gougères (čtěte "gužér") jsou tradiční burgundskou specialitou, připravovanou z odpalovaného těsta, do kterého se ještě za tepla vmíchá strouhaný sýr. První zmínky o této specialitě jsou ze 14.století, kdy se objevují koláčky ze sýrového těsta, které jsou nazývány “goiere”. Odpalované těsto se začalo na žádost Kateřiny Medicejské používat v 16.století - od té doby mají tradiční burgundské gougères svoji dnešní podobu. Servírují se s oblibou ...
Hovězí ragú je stálice v menu všech francouzských restaurací. Jedná se vesměs o kousky hovězího masa, dušeného velmi pomalu v aromatické tekutině - nejznámější verzí je bezesporu burgundské hovězí na červeném víně. Maso je potřeba dusit 2-3 hodiny, aby bylo dokonale měkké a aby “natáhlo” aromatické složky z vína a bylinek. Chuťově velmi výrazné hovězí ragú na pivě se do Francie dostalo ze sousední Belgie a díky své zcela odlišné chuti od t...
Oblíbená polévka s česnekem, rajčaty a bylinkami z jihofrancouzského Provence nejen krásně voní, ale je také velmi sytá a vydatná. “Pistou” je v podstatě obdoba italského pesta - je to studená omáčka s česnekem, bazalkou, rajčaty, olivovým olejem a sýrem. Výborně se hodí také na špagety nebo k pokrmům z těstovin. S polévkou “au Pistou” se v Provence setkáte na každém rohu, zejména na počátku léta, kdy je k dispozici čerstvá zelenina a bylinky. K...
Tarte flambée nebo Flammekueche je tradiční alsaský pokrm, vyrobený z tenkého kynutého těsta a obložený smetanou nebo tvarohem, cibulí a slaninou. Původně to byl pokrm venkovanů, kteří každé 2-3 týdny pekli ve svých pecích chleba. Při každém pečení zbylo vždy trochu těsta, ze kterého si udělali placku, pokryli ji zakysaným mlékem nebo tvarohem, cibulí a slaninou a vložili na několik minut do trouby. Původně se servírovala na dřevěné lopatce, kte...
Tenká francouzská palačinka, nazývaná “crêpe” je základem celé řady specialit francouzské gastronomie - sladkých i slaných. Tradiční francouzská palačinka musí být velmi tenká - proto se pro jejich přípravu výborně hodí elektrický palačinkovač. Ve Francii se dokonce slaví slavnost palačinek, tzv. “Fête de la Chandeleur”, který připadá na 2.února - svátek Hromnice. V domácnostech se připravují palačinky všech chutí, které symbolizují slunce...
Pokrmy z ryb s vinnou smetanovou omáčkou jsou základem francouzské gastronomie. Víno, ve kterém se ryby připravují, zvýrazní jejich jemnou chuť a spolu s omáčkou dá pokrmu novou dimenzi. Omáček existuje nekonečné množství druhů - v našem receptu představujeme základní, jednoduchou omáčku "Sauce Parisienne" zjemněnou smetanou a žloutky. Příprava je relativně jednoduchá - výsledný pokrm je přitom velmi chutný a vydatný. K pokrmu můžeme podávat bra...
Sýrové chuťovky jsou oblíbeným a výborným doprovodem k pivu nebo vínu - každý z nás má svůj oblíbený recept. Náš původní francouzský recept s roquefortem a máslovým těstem potěší Vaše chuťové buňky svou křehkostí a výraznou chutí plísňového sýra. Příprava je velmi jednoduchá - roquefort můžeme nahradit nivou nebo jiným plísňovým sýrem. Z těsta můžeme také tvořítky vykrajovat tvary podle vlastní invence. Chuťovky můžeme bez ztráty kytičky připravi...
Baba s rumem je dezert, se kterým se setkáte bez nadsázky v každé francouzské restauraci. Jedná se vlastně o kynutou buchtu, silně nasáklou cukrovým sirupem s výrazným podílem rumu. Moučník vynalezl v polovině 17.století švagr Ludvíka XV, polský král Stanislas Leszczynski, který pobýval ve francouzském Nancy a jednou našel svůj oblíbený Kougelhof (alsaská kynutá bábovka) příliš suchý - a tak jej zalil sladkým tokajským vínem - to bylo později nah...
Velmi oblíbená bramborová polévka, pojmenovaná podle lékárníka Antoina Parmentiera, který se zejména v době hladomoru ve Francii výrazně zasloužil o popularizaci brambor a využití této potraviny pro výživu lidí (brambory se tenkrát používaly výhradně ke krmení prasat). Po něm je pojmenován nejen jeho nejznámější pokrm z mletého masa, Hachis Parmentier, ale také tato vydatná polévka. Polévka s pórkem velmi příjemně voní, výborně chutná a hl...
Citronový dort neboli “Tarte au Citron” dlouhodobě patří mezi čtyři nejoblíbenější dezerty ve Francii, setkáme se s ním v každé cukrárně nebo pekárně a velmi často tvoří součást svátečního rodinného menu. Velmi oblíbená je také verze tzv. "meringuée”, tj. dort, pokrytý sněhovou pusinkovou nádivkou. Citrony byly v Evropě známé již od středověku a používaly se jako prevence a lék proti různým nemocem. Oblíbený dezert přišel na francouzský k...
Fricassée je tradiční francouzský pokrm, jehož kořeny sahají až do 17.století. Původně se jednalo o prosté každodenní jídlo, jehož základem bylo na kousky nakrájené maso - telecí, kuřecí nebo dokonce i holubí - připravované s kousky brambor, chřestu, či jiné zeleniny. Dnes pod pojmem “fricassée” rozumíme pokrm z kuřecích prsou (někdy také z telecího nebo jehněčího masa), nakrájených na kousky a doplněných bílou smetanovou omáčkou. Ve Francii exis...
Objevte dávno zapomenutý pokrm z králičího masa, připraveného na červeném víně s výraznými ingrediencemi - česnekem, jalovcem a novým kořením a připomeňte si dávné chvíle Vašeho dětství - vždyť králičí maso bývalo oblíbeným jídlem našich babiček, zejména na venkově. Recept je rychlý, jednoduchý na přípravu a velmi chutný - králičí maso získává ve spojení s kořením a vínem na pikantnosti a šťavnatosti. K pokrmu se výtečně hodí alsaské s...
Tradiční dezert Tarte Tatin je vyroben z jablek, karamelu a křehkého těsta, který se peče “vzhůru nohama” - těsto se pokládá na jablka a po upečení se koláč se otočí a servíruje - teplý nebo studený. Oblíbený francouzský dezert byl vznikl náhodou - sestry Caroline a Stéphanie Tatinovy z francouzského údolí Loiry navštívil jejich přítel, vlastník známé restaurace U Maxima v Paříži. Sestry jej chtěly oslnit svým kulinářským umem - kd...
Kohout na víně patří k nejznámějším a nejoblíbenějším pokrmům francouzské kuchyně. Legenda praví, že v době obléhání galských území Juliem Caesarem zaslal galský náčelník Vercingétorix Caesarovi kohouta jako symbol bojovnosti, odvahy a hrdosti galských bojovníků. Caesar na oplátku nechal kohouta uvařit ve víně a posměšně pozval Vercingétorixe na večeři - ten dorazil s celým svým vojskem a Caesara v zuřivé bitvě porazil… Pokrm se v různých obměnác...
Spätzle, Spätzli nebo Spaetzle je jídlo, které je oblíbené v Alsasku a v německy hovořících zemích jako příloha nebo i hlavní jídlo. Jejich jméno je odvozeno od slova “Spatzen”, které znamená “vrabčí hnízdo”. Vyrábí se z mouky, vajec a vody a podobně jako těstoviny se vaří ve větším množství vody. Podávají se většinou s pokrmy, které doprovází omáčka nebo šťáva z pečeného masa - asi nejznámější kombinací je alsaský kohoutek na víně (rieslin...
Máte za dveřmi nečekanou návštěvu nebo večer chodíte kolem lednice jako mlsný kocour (kočka)? Nabízíme snadnou pikantní chuťovku, která je levná, minimálně pracná a připravená směs dá se uskladnit v lednici i po dobu několika dnů. Hlavní roli hraje pečený česnek, který tepelnou úpravou ztrácí svoji typickou ostrost a nabízí velmi zajímavou jemnější a přesto pikantní alternativu. Tepelně neupravený česnek je pro víno vždycky problém - j...
Ratatouille je známý zeleninový pokrm původem z francouzské Provence, který se připravuje z lilků, cuket, rajčat, paprik a olivového oleje. Původ slova “ratatouille” najdeme v 18. století - “rata” byl název pro jednoduchý pokrm, připravovaný ve vojenských kantýnách jako směs fazolí, brambor, různé zeleniny, tučného masa a chleba. Postupem času se stále vylepšoval a stal velmi emblematickým pokrmem celého středomoří - každá rodina má svůj recept, ...
Snadná a velmi rychlá chuťovka, která ozvláštní každou oslavu nebo zpříjemní večer u sklenky vína. Náš recept nabízí šneky se sýrem a bylinkami, náplň však můžeme vyrobit v podstatě z čehokoliv, co nám chutná nebo prostě co najdete v lednici. Základem je listové těsto - pokud si koupíte již rozválené, ušetříte několik minut přípravy. Ke šnekům kombinujeme vína podle typu náplně - neuděláme chybu, pokud budeme servírovat šumivá vína, -...
Hnízda v jakékoliv podobě jsou ve Francii stálicí velikonočních menu. Nejrůznější variace na téma slepičí nebo ptačí hnízdo s vejci jsou symbolem plodnosti a nového života. Jejich sladké nebo slané úpravy jsou servírovány jako předkrm, hlavní jídlo nebo dezert - naše bramborová hnízda mohou být chutným předkrmem nebo večeří i mimo sváteční stůl. Velmi oblíbenou variantou jsou bramborová hnízda - základem jsou nahrubo nastrouhané brambory v...
Vejce jako symbol plodnosti patří od nepaměti k velikonočním svátkům. Také ve Francii je najdeme v bezpočtu úprav - velmi oblíbená jsou velikonoční hnízda, symbolizující nový život v podobě slepičího nebo ptačího hnízda plného vajíček. Jejich sladké nebo slané úpravy jsou servírovány jako předkrm, hlavní jídlo nebo dezert. Briošky vyrobíme z kynutého těsta, zapleteného do tvaru hnízda a do středu umístíme čokoládové vajíčko - skvělá pocho...
Vejce jako symbol plodnosti patří od nepaměti k velikonočním svátkům. Také ve Francii je najdeme v bezpočtu úprav - velmi oblíbená jsou velikonoční hnízda, symbolizující nový život v podobě slepičího nebo ptačího hnízda plného vajíček. Jejich sladké nebo slané úpravy jsou servírovány jako předkrm, hlavní jídlo nebo dezert. Základem tohoto jednoduchého receptu jsou čokoládové muffiny, ozdobené velmi lahodným barevným krémem z mascarpone a ...