Hnízda v jakékoliv podobě jsou ve Francii stálicí velikonočních menu. Nejrůznější variace na téma slepičí nebo ptačí hnízdo s vejci jsou symbolem plodnosti a nového života. Jejich sladké nebo slané úpravy jsou servírovány jako předkrm, hlavní jídlo nebo dezert - naše bramborová hnízda mohou být chutným předkrmem nebo večeří i mimo sváteční stůl.
Velmi oblíbenou variantou jsou bramborová hnízda - základem jsou nahrubo nastrouhané brambory vymodelované do tvaru hnízda, doplněné slaninou, šunkou nebo sýrem a hlavně vejcem.
K tomuto pokrmu jsou vhodná bílá vína s vyšší kyselinkou a pevnější strukturou, která si poradí s metalickou chutí bílku a hutnou strukturou žloutku - ideální jsou jednoodrůdová vína z Alsaska nebo z Loiry.
Nevyhovuje Vám formát receptu z internetu? Napište nám, rádi Vám zašleme PDF verzi do mailu!
VAŠE BRAMBOROVÁ HNÍZDA VÝBORNĚ DOPLNÍ:
- Svěží lehké bílé víno, nejlépe suché Rieslingy nebo Chenin Blanc z Loiry
- Růžová vína - např. lehká cuvée z údolí Loiry nebo Rhôny
- Lehká každodenní vína - vyzkoušejte třeba některá z ovocných cuvée z Bordeaux