Kohout na víně patří k nejznámějším a nejoblíbenějším pokrmům francouzské kuchyně. Legenda praví, že v době obléhání galských území Juliem Caesarem zaslal galský náčelník Vercingétorix Caesarovi kohouta jako symbol bojovnosti, odvahy a hrdosti galských bojovníků. Caesar na oplátku nechal kohouta uvařit ve víně a posměšně pozval Vercingétorixe na večeři - ten dorazil s celým svým vojskem a Caesara v zuřivé bitvě porazil… Pokrm se v různých obměnách připravuje ve všech regionech Francie, buď na červeném nebo na bílém víně. Nesmí v něm chybět opečená slanina, tzv. “lardons”, žampiony a malé cibulky.
V našem receptu najdete alsaskou verzi pokrmu - kohoutka na Rieslingu spolu s tradičními oblíbenými alsaskými spaetzlemi. Božskou dokonalost tomuto pokrmu dodá sklenička minerálního alsaského Rieslingu - pusťte se do toho a dopřejte si skvělý gurmánský zážitek !!!
Nevyhovuje Vám formát receptu z internetu? Napište nám, pošleme Vám PDF verzi do mailu!
VAŠEHO KOHOUTKA NA VÍNĚ VÝBORNĚ DOPLNÍ:
- Suché bílé víno z Alsaska, nejlépe tradiční Riesling nebo Sylvaner
- Suchý francouzský šumivý Crémant - výborně se hodí suchý Chenin Blanc z Loiry
- Zajímavou dimenzi pokrmu dodá bílé barikové víno - například burgundské Chardonnay