Oblíbená polévka s česnekem, rajčaty a bylinkami z jihofrancouzského Provence nejen krásně voní, ale je také velmi sytá a vydatná. “Pistou” je v podstatě obdoba italského pesta - je to studená omáčka s česnekem, bazalkou, rajčaty, olivovým olejem a sýrem. Výborně se hodí také na špagety nebo k pokrmům z těstovin.
S polévkou “au Pistou” se v Provence setkáte na každém rohu, zejména na počátku léta, kdy je k dispozici čerstvá zelenina a bylinky. Každá rodina má svůj osvědčený recept - pokaždé se však jedná o sezónní zeleninovou směs, doplněnou tenkými těstovinami a voňavým “pistou”
Polévka obsahuje dostatek rajčat, bylinek a česneku, které se s vínem párují velmi obtížně - je potřeba zvolit aromatická vína, která takovou nálož ustojí - například alsaský Riesling nebo aromatická bílá cuvée z Langudocu.
Nevyhovuje Vám formát receptu z internetu? Napište nám, rádi Vám zašleme PDF verzi do mailu!
VAŠI PROVENSÁLSKOU POLÉVKU VÝBORNĚ DOPLNÍ:
- Aromatická bílá vína - například voňavá cuvée z Langudocu
- Suchý alsaský Riesling
- Výrazná aromatická růžová vína - z Alsaska nebo Langudocu