Hachis Parmentier je zapékaný pokrm z bramborového pyré a mletého hovězího masa. Byl pojmenován podle pařížského lékárníka Antoina Parmentiera, který v době hladomoru ve Francii v 18.století přesvědčil šlechtu a Ludvíka XVI., že bramborová hlíza nemusí být pouze pokrmem pro prasata, ale může být také výborným bojovníkem proti hladomoru. Svými jednoduchými a chutnými pokrmy se zasloužil o popularizaci brambor ve Francii. Hachis Parmentier je v různých obměnách stálicí jídelní lístků pařížských restaurací všech úrovní.
Ve své tradiční verzi se brambory vaří ve slané vodě, která se částečně slije a pyré se připraví smícháním s vodou, ve které se vařily. Zbytky jakéhokoliv masa z předchozích dnů se umelou a smíchají s cibulí, petrželkou a vejcem. V současné době najdeme různé verze v celé Francii, v Kanadě nebo Anglii. Pokrmu vévodí lehce kořeněné hovězí maso - skvěle se k němu hodí voňavá a kořenitá cuvée z Bordeaux, z údolí Rhôny nebo z Langedocu.
VAŠE HACHIS PARMENTIER VÝBORNĚ DOPLNÍ:
-
Výrazné, komplexní červené víno, nejlépe plná vína z údolí Rhôny nebo Languedocu
-
Červená vína z Burgundska - výborně se hodí barikový Pinot Noir
-
Chuťově výrazné červené barikové víno - například plná a bohatá cuvée z Bordeaux