Spätzle, Spätzli nebo Spaetzle je jídlo, které je oblíbené v Alsasku a v německy hovořících zemích jako příloha nebo i hlavní jídlo. Jejich jméno je odvozeno od slova “Spatzen”, které znamená “vrabčí hnízdo”. Vyrábí se z mouky, vajec a vody a podobně jako těstoviny se vaří ve větším množství vody. Podávají se většinou s pokrmy, které doprovází omáčka nebo šťáva z pečeného masa - asi nejznámější kombinací je alsaský kohoutek na víně (rieslingu). V české kuchyni najdou uplatnění jako alternativa knedlíků nebo těstovin - třeba ke gulášům nebo vepřové pečeni se zelím. Můžeme je podávat také jako hlavní pokrm - s osmaženou cibulkou, slaninou a hlávkovým salátem.
Výběr vín k tomuto pokrmu se řídí spíše omáčkou nebo přípravou masa, které spaetzle doprovází - od alsaského rieslingu, přes růžová vína až po tělnatá červená cuvée.
Nevyhovuje Vám formát receptu z internetu? Napište nám, pošleme Vám PDF verzi do mailu!
VAŠE SPAEZTLE VÝBORNĚ DOPLNÍ:
- Svěží lehké bílé víno, nejlépe suché Rieslingy nebo Sylvaner z Alsaska
- Růžová vína - např. lehká cuvée z údolí Loiry nebo Rhôny
- Lehká každodenní vína - vyzkoušejte třeba některá z ovocných cuvée z Bordeaux