Gougères (čtěte "gužér") jsou tradiční burgundskou specialitou, připravovanou z odpalovaného těsta, do kterého se ještě za tepla vmíchá strouhaný sýr. První zmínky o této specialitě jsou ze 14.století, kdy se objevují koláčky ze sýrového těsta, které jsou nazývány “goiere”. Odpalované těsto se začalo na žádost Kateřiny Medicejské používat v 16.století - od té doby mají tradiční burgundské gougères svoji dnešní podobu. Servírují se s oblibou při degustacích vín nebo v restauracích při podávání aperitivu. K přípravě se většinou používají výrazné tvrdé sýry typu Gruyère nebo parmezán.
Každoročně v květnu se v městečku Flogny-la-Chapelle nedaleko Chablis (které si přivlastňuje původ této speciality) konají výstavy a soutěže v přípravě této tradiční pochoutky. V městečku je také sídlo Společnosti ochutnávačů “gougères”.
Skvěle chutnají s burgundským Chardonnay, s alsaským Rieslingem nebo jakýmkoliv suchým či polosuchým bílým vínem.
Nevyhovuje Vám formát receptu z internetu? Napište nám, rádi Vám zašleme PDF verzi do mailu!
K SÝROVÝM GOUGÈRES DOPORUČUJEME:
- Suché bílé víno s komplexním buketem - skvěle ladí burgundské Chardonnay
- Chuťově výrazné bílé barikové víno - ideálně barikový Chenin Blanc z Loiry
- Bílé víno, např. aromatická vína z Languedocu