Tarte flambée nebo Flammekueche je tradiční alsaský pokrm, vyrobený z tenkého kynutého těsta a obložený smetanou nebo tvarohem, cibulí a slaninou.
Původně to byl pokrm venkovanů, kteří každé 2-3 týdny pekli ve svých pecích chleba. Při každém pečení zbylo vždy trochu těsta, ze kterého si udělali placku, pokryli ji zakysaným mlékem nebo tvarohem, cibulí a slaninou a vložili na několik minut do trouby. Původně se servírovala na dřevěné lopatce, která sloužila k sázení chlebů do pece - nakrájela se na menší kousky a jedla se rukama ještě horká - proto alsasané jedí své tarte flambée zásadně rukama, a to i v restauracích.
Narozdíl od historie pizzerií, tarte flambée se objevila v restauracích Strasbourgu teprve v 60.létech 20.století, teprve poté, do pizza dobyla svět. Dnes je propagována jako součást turistického ruchu v celém Alsasku, pod názvem “Tarte flambée” nebo “Flammekueche”
VAŠI TARTE FLAMBÉE VÝBORNĚ DOPLNÍ:
➤ Suchý Riesling nebo víno z Alsaska
➤ Suché bílé víno ze všech regionů Francie
➤ Růžové víno z Francie, ideálně aromatický Clairet z Bordeaux