Tradiční dezert Tarte Tatin je vyroben z jablek, karamelu a křehkého těsta, který se peče “vzhůru nohama” - těsto se pokládá na jablka a po upečení se koláč se otočí a servíruje - teplý nebo studený. Oblíbený francouzský dezert byl vznikl náhodou - sestry Caroline a Stéphanie Tatinovy z francouzského údolí Loiry navštívil jejich přítel, vlastník známé restaurace U Maxima v Paříži. Sestry jej chtěly oslnit svým kulinářským umem - když však měly moučník v troubě zjistily, že zapomněly na těsto - v rychlosti jej položily na jablka a známý dort byl na světě. Dezert se stal klasikou v barech a restauracích celé Francie - servíruje se například s miskou smetany nebo vanilkovou zmrzlinou. Pro jeho přípravu jsou potřeba jablka s pevnou strukturou, která se nerozvaří a nerozpadnou během pečení. Podle našeho receptu připravíte v v muffinové formě mini verzi moučníku, který si vaše rodina rozhodně zamiluje. Úžasně chutná s polosuchými nebo sladkými víny z údolí Loiry nebo z Bordeaux.
Nevyhovuje Vám formát receptu z internetu? Napište nám, rádi Vám zašleme PDF verzi do mailu!
VAŠE MINI TARTE TATIN VÝBORNĚ DOPLNÍ:
Polosuché či sladké bílé víno, například lahodná vína z Alsaska
Sladké víno z údolí Loiry či Bordeaux
Suché či polosuché šumivé víno - ať pravé šampaňské nebo perlivý Crémant