SUCHÁ ŠUMIVÁ VÍNA
Nejznámějším šumivým vínem je bezesporu šampaňské - jedná se o víno, které bylo vyrobeno předepsaným způsobem pouze ve francouzském kraji Champagne, žádné jiné šumivé víno na světě se nemůže na etiketě chlubit názvem "šampaňské". Předepsaný způsob výroby spočívá v tom, že se z povolených odrůd vyrobí základní nízkoalkoholické víno, do kterého se přidají kvasinky a cukr a vzniklá směs se naplní do lahví. Láhev je uzavřena a ponechána svému osudu - proběhne v ní tzv. druhá fermentace, při které je vznikající oxid uhličitý uzavřen v láhvi a rozpouští se ve víně. Stejným způsobem se vyrábí také oblíbené francouzské Crémanty - tj vína z ostatních francouzských regionů, od šampaňského se liší výběrem odrůd, délkou zrání - a samozřejmě cenou.
V kategorii suchých šumivých vín najdete šumivá vína kategorie BRUT, která jsou označována za suchá, přestože v nich může být až 15 g cukru na 1 litr vína. Jedná se o cukr, obsažený v tzv. "liqueur de dosage" nebo také "liqueur d'expédition", kterým se víno doplňuje poté, co byly po ukončení druhého kvašení z láhve "odstřeleny" odumřelé kvasinky.
TIP: Máte-li rádi zcela suché šumivé víno bez jakéhokoliv přidaného cukru, hledejte na etiketách označení "Zero Dosage" nebo "Brut Nature".
PROJDĚTE SI TAKÉ:
Barva & druh
Obsah cukru
Způsob zrání?
VÝHODNÉ BALÍČKY
|
Sady vín se slevou až 10% |
300+ DÁRKOVÝCH BALENÍ VÍN
|
|||