➤ CO JE TO KONFIT?

Určitě už jste se setkali s pokrmem s názvem "Konfit" nebo francouzsky "Confit" - možná jste jej našli na sladkých či slaných specialitách z Francie. Co to vlastně konfit je a jak se připravuje? Máme pro vás odpověď!

Konfitovaná kachnaKonfit je jednou z nejstarších technik konzervace potravin, která se používala pro uchovávání masa bez nutnosti chlazení. Technika se poprvé objevila ve Francii ve středověku, kdy francouzští kuchaři začali konzervovat kachní maso tak, že jej nasolili a nechali jej velmi dlouho a při nízké teplotě dusit ve vlastním tuku. Tato metoda se stala specialitou zejména jihozápadu Francie, kde se zdejší konfitované pokrmy staly vyhlášenými specialitami. Confit de Canard neboli konfit z kachního masa se dokonce stal emblematickým pokrmem francouzského jihozápadu a získal svoji značku chráněného původu IGP (Indication Géographique Protétée).

V současné době se název "Konfit" obecně používá pro názvy pokrmů, které jsou naloženy v určité látce, jejíž úkolem je zachování chuti a konzervace. Například maso, vyrobené metodou konfitování vydrží uzavřené a uložené na chladném místě několik měsíců.

Masové konfity

Tradiční drůbeží konfity se obvykle připravují z kachních či husích stehen. Maso se nasolí, ochutí bylinkami a velmi pomalu se dusí plně ponořené ve vlastním tuku. Následně se maso uchovává zalité tukem v chladné místnosti. Maso si tak zachovává své původní chuťové a aromatické složky. Stejným způsobem se připravují také vepřové, krůtí či kuřecí konfity. 

Sladké konfity

Konfitované ovoce jsou kousky ovoce nebo také celé plody, konzervované v cukru, medu nebo v sirupu. Ovoce (včetně pecky) je při přípravě úplně zalité vybranou surovinou a postupným vařením získává měkkou konsistenci. Velké plody se konfitují déle než menší - proto se většinou malé ovoce, jako jsou třešně, jahody nebo maliny konfitují vcelku, zatímco velké ovoce, jako jsou pomeranče či ananas konfitují nakrájené na kousky. Oblíbenou variantou je také konfitovaná zelenina, která se připravuje karamelizací cukru a přidáním vinného octa.

Jaké víno se nejvíce hodí ke konfitované kachně

Konfitované maso je díky svému způsobu přípravy plné chutí a původních aromat - je tedy potřeba volit víno s plnou strukturou a bohatým aroma, které se může rovnat šťavnatým chutím konfitovaného masa. Výborně se hodí lehký Cabernet Franc z údolí Loiry, lehká červená vína z Beaujolais nebo také růžový Clairet z Bordeaux.

Mohlo by Vás zajímat:

➤  9 Důvodů proč nakupovat na WiNAM.cz

➤  Vyberte si francouzské víno dle svého gusta

➤  Garance kvality WiNAM.cz

➤  Dárek za Vaši registraci

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz