Paštika, terina, pomazánka, konfit nebo rilety - určitě už jste se setkali s některým z těchto pojmů. Možná jste se dokonce rozhodovali, který z těchto výrobků koupit, aby vyhovoval vašemu šmaku a vybrali jste produkt tak trochu naslepo. Jaký je vlastně rozdíl mezi paštikou a terinou?
Střípky z historie výroby paštiky
První pokrmy, připravené ze směsi mletých mas a koření, které byly tepelně upraveny v nějaké nádobě a konzumovány za studena se objevují již v 9. století. Ve středověku platila výroba paštik dokonce za nejvyšší stupínek kuchařského umění - směsi mletých mas byly doplňovány různými ingrediencemi a upečeny ve formě dortu v těstíčku. Kuchaři se předháněli v tom, kdo vyrobí nápaditější tvar či ozdobu tohoto pokrmu. Velmi oblíbené byly paštiky z ptačího masa - z koroptví, křepelek nebo dokonce ze skřivanů, a samozřejmě ze zvěřiny, které bylo vždy na šlechtických dvorech dostatek.
Paštika à la française
Paštika je obecně pokrm, připravený z mletého masa různých zvířat nebo ryb. Většinou jsou připravovány ze směsi mletých mas a vnitřností (např. jater), tuku (např. sádla), dále pak zeleniny (paprika, rajčata, olivy, atd), vajec, koření nebo bylin a dalších ingrediencí, jako je třeba koňak nebo armaňak. Ve francouzské kuchyni se paštika zásadně připravuje pečením v těstíčku nejrůznějších tvarů, tzv. "en croûte" - často se také do mleté směsi přidávají kousky libového masa či ořechů.
Terrine - nádoba nebo paštika?
Terina je vlastně název hlubší nádoby, vyrobené z keramiky či kameniny, která je určena pro přípravu různých pokrmů. Klasická terina se skládá ze dvou částí - z nádoby samotné a pokličky. Teriny jako nádobí byly velmi oblíbené a módní v 18.století, kdy se na nich objevovala glazura a nejrůznější vzory. Paštika, připravovaná bez těstíčka v keramické nádobě, se ve Francii nazývala podle názvu této nádoby - tedy terina. V současné době jsou teriny s oblibou připravovány a konzervovány také ve skleněných nádobách s víčkem.
Takže, co je to terina?
Terina je tedy paštika, připravovaná ze směsi mletých mas, vnitřností, zeleniny, koření a dalších ingrediencí, jako jsou oříšky nebo alkohol, která byla tepelně upravena v keramické, kameninové nebo také skleněné nádobě.
Jak si nejlépe terinu užít?
Každá terina nejlépe chutná za studena, s čerstvým chlebem nebo bagetou, výborně se také hodí jako aperitiv s opečeným toastem, doplněná pravými francouzskými cornichonky či chřestem. Vyberte si svoji terinu v našem eshopu a nezapomeňte si ji užít s kvalitním francouzským vínem!
Mohlo by Vás zajímat:
➤ 9 Důvodů proč nakupovat na WiNAM.cz