➤ PÁRUJTE VÍNO A SÝRY JAKO SOMMELIER

O správném párování vín se sýry již byly napsány doslova tisíce článků, přičemž mnozí přicházejí se zaručenými recepty na ty nejlepší kombinace. U příležitosti Mezinárodního dne sýrů, který připadá na 27.březen, přidali několik tipů na párování francouzských vín a sýrů také profesionální sommelieři z časopisu La Revue du Vin de France. Nechte se inspirovat!

Možná to znáte - slavnostní oběd či večeře se chýlí ke konci a ve vzduchu visí osudová otázka: jaké víno otevřeme, abychom si vychutnali lahodné sýry na stole? Mnozí bez přemýšlení okamžitě odpoví „Červené víno!" Je odpověď skutečně tak jednotvárná? Existuje mnoho způsobů, jak snoubit také bílá vína s různými sýry. Pro začátek si stanovme několik pravidel, která je třeba dodržovat pro úspěšné párování sýrů a vín!

Důležité zásady pro párování vín a sýrů

cheese-8770656_640V první řadě se vyhněte velkým vínům, zejména starším ročníkům, ve spojení se sýrem. Jsou křehká a jemná a hrozí, že budou maskována příliš výraznými chutěmi sýrů. Je potřeba dbát na to, aby bylo párování vyvážené a aby jedno nepřehlušilo druhé. Pokud chcete zvýraznit chuť sýra, zvolte víno s jemnou chutí a naopak. Zvolíte-li bílé víno, volíte jistotu. Možná to nebude soulad století, ale alespoň nic nepokazíte. A nyní, když už znáte tyto hlavní zásady, pojďte s námi prozkoumat několik tipů, při kterých se vám rozhodně začnou sbíhat sliny!

Správné párování vín se sýry

K sýrům s modrou plísní, jako je Roquefort, Bleu nebo Fourmes d'Ambert, zvolte delikátní bílé víno, které doslova obejme tyto výrazné osobité sýry. Výborně se hodí máslové burgundské Chardonnay, aromatické bílé víno z Languedocu nebo také některé ze sladkých vín.

K tvrdým sýrům s výraznou chutí, jako je Comté, Beaufort, Tomme nebo Emmental, zkuste lehké ovocné víno, například Gamay z Beaujolais, lehké červené víno z údolí Loiry nebo také aromatické suché bílé víno ze Sancerre, Bordeaux nebo Languedocu. Ke starším, vyzrálým sýrům Comté je nejlepší volbou vin jaune z regionu Jura.

K tvrdým sýrům s delikátní chutí, jako je Cantal, jsou ideální lehká, suchá, ovocná červená vína z údolí Loiry. Skvěle se také hodí suchá bílá vína, jako je Saumur či Muscadet z údolí Loiry.

Ke kozím sýrů určitě volte bílá vína!

Pokud jde o kozí sýry, bílá vína jsou rozhodně tou pravou volbou! Skvěle se hodí také aromatická polosuchá vína z Alsaska - záleží na tom, jak je sýr vyzrálý.

A co měkké sýry?  

Pro měkké sýry s jemnou chutí, jako je Brie nebo Brillat-Savarin, zvolte lehká červená vína, jako jsou některá vína z Loiry, pro výraznější sýry, jako je Saint-Nectaire můžete volit lehká tříslovinná vína, např. z Burgundska..

A konečně pro měkké sýry s výraznou chutí (jako je Livarot, Maroille, Munster nebo Camembert) volte lehká červená vína, která nezakryjí chuť těchto sýrů. Ideální jsou burgundská vína, lehká Beaujolais, vína z Loiry - skvělá budou také sladká bílá vína.

Zdroj: La Revue des Vins de France

Mohlo by Vás zajímat:

➤  9 Důvodů proč nakupovat na WiNAM.cz

➤  Vyberte si francouzské víno dle svého gusta

➤  Garance kvality WiNAM.cz

➤  Dárek za Vaši registraci

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz