O správném párování vín se sýry již byly napsány doslova tisíce článků, přičemž mnozí přicházejí se zaručenými recepty na ty nejlepší kombinace. U příležitosti Mezinárodního dne sýrů, který připadá na 27.březen, přidali několik tipů na párování francouzských vín a sýrů také profesionální sommelieři z časopisu La Revue du Vin de France. Nechte se inspirovat!
Možná to znáte - slavnostní oběd či večeře se chýlí ke konci a ve vzduchu visí osudová otázka: jaké víno otevřeme, abychom si vychutnali lahodné sýry na stole? Mnozí bez přemýšlení okamžitě odpoví „Červené víno!" Je odpověď skutečně tak jednotvárná? Existuje mnoho způsobů, jak snoubit také bílá vína s různými sýry. Pro začátek si stanovme několik pravidel, která je třeba dodržovat pro úspěšné párování sýrů a vín!
Důležité zásady pro párování vín a sýrů

Správné párování vín se sýry
K sýrům s modrou plísní, jako je Roquefort, Bleu nebo Fourmes d'Ambert, zvolte delikátní bílé víno, které doslova obejme tyto výrazné osobité sýry. Výborně se hodí máslové burgundské Chardonnay, aromatické bílé víno z Languedocu nebo také některé ze sladkých vín.
K tvrdým sýrům s výraznou chutí, jako je Comté, Beaufort, Tomme nebo Emmental, zkuste lehké ovocné víno, například Gamay z Beaujolais, lehké červené víno z údolí Loiry nebo také aromatické suché bílé víno ze Sancerre, Bordeaux nebo Languedocu. Ke starším, vyzrálým sýrům Comté je nejlepší volbou vin jaune z regionu Jura.
K tvrdým sýrům s delikátní chutí, jako je Cantal, jsou ideální lehká, suchá, ovocná červená vína z údolí Loiry. Skvěle se také hodí suchá bílá vína, jako je Saumur či Muscadet z údolí Loiry.
Ke kozím sýrů určitě volte bílá vína!
Pokud jde o kozí sýry, bílá vína jsou rozhodně tou pravou volbou! Skvěle se hodí také aromatická polosuchá vína z Alsaska - záleží na tom, jak je sýr vyzrálý.
A co měkké sýry?
Pro měkké sýry s jemnou chutí, jako je Brie nebo Brillat-Savarin, zvolte lehká červená vína, jako jsou některá vína z Loiry, pro výraznější sýry, jako je Saint-Nectaire můžete volit lehká tříslovinná vína, např. z Burgundska..
A konečně pro měkké sýry s výraznou chutí (jako je Livarot, Maroille, Munster nebo Camembert) volte lehká červená vína, která nezakryjí chuť těchto sýrů. Ideální jsou burgundská vína, lehká Beaujolais, vína z Loiry - skvělá budou také sladká bílá vína.
Zdroj: La Revue des Vins de France
Mohlo by Vás zajímat:
➤ 9 Důvodů proč nakupovat na WiNAM.cz