Diskuse o tom, zda je červené víno prostředkem proti stárnutí, je stará snad jako lidstvo samo. S novou přelomovou studií nyní přichází molekulární biolog David Sinclair z Harvardské univerzity. Podle něj by totiž enzym sirtuin (SIRT1) měl hrát důležitou roli v mechanismu účinku resveratrolu, přírodního antioxydantu, který zpomaluje stárnutí.
"Debata o tom, co je aktivátorem resveratrolu, který způsobuje zpomalení stárnutí, připomíná výměnu mezi Rafaelem Nadalem a Novakem Djokovičem", říká v časopise "Nature" David Sinclair, který je současně spolumajitelem biologické firmy "Sirtris Pharmaceuticals" a dodává, že právě jeho výzkum přináší jasnou odpověď
Svoji studii praktikoval na několika druzích zvířat, která jsou běžně využívána k laboratorním výzkumům (kvasinky, mouchy a také myši) a její výsledky dokládají, že resveratrol prodlužuje život těchto organismů, protože aktivuje enzymy, které nazýváme sirtuiny.
Celý mechanismus doposud nemohl být zkoumán na savcích. Díky velmi komplexním genetickým úpravám mohl David Sinclair a jeho kolegové přinést důkaz toho, jakou roli hraje sirtuin (SIRT1) při aktivaci resveratrolem u myší. Editor časopisu "Cell Metabolism", ve kterém byly výsledky výzkumu publikovány, zdůrazňuje, že "Tato studie konečně vyřešila kontroverze ohledně ingrediencí červených vín, které prodlužují život a znovu oživují myšlenky na pilulku proti stárnutí.
Bloger Derek Lowe, který se kontroverzemi na toto téma zabývá skoro celý život, však oponuje, že žádná studie nemůže dokázat něco podobného - neboť resveratrol je v žargonu farmakologů "špatnou" a velmi specifickou molekulou. To potvrzuje fakt, že farmakologický gigant GlaxiSmithKline, který v roce 2008 koupil společnost Sirtris Pharmaceuticals za 720 miliónů dolarů, ukončil svůj projekt na výrobu léků z resveratrolu.
Zdroj: https://www.larvf.com/,vins-rouges-solution-anti-vieillissement-rafael-nadal-harvard-resveratrol,2001116,4244548.asp