Není plíseň jako plíseň - vždyť všichni známe různé druhy plísňových sýrů, u kterých si ceníme zejména jejich unikátní aroma a chuť, které vděčí za svoji jedinečnost právě působení různých plísní. Také vinnou révu může při dozrávání napadnout specifický druh plísně - jedná se o šedou plíseň rodu Botrytis cinerea - houbu, která napadá zralé bobule hroznů.
Její přítomnost může být pro kvalitu moštu devastační, vína z napadených hroznů jsou většinou nepoživatelná. Avšak při splnění určitých podmínek se tato šedá plíseň vyvíjí v tzv. "ušlechtilou plíseň". Plíseň miluje ranní mlhy, které se v průběhu dne rozpouští a které střídá dlouhý teplý a suchý slunečný den. V průběhu mlhavého rána se plíseň ve vlhku vyvíjí a roste a zanechává na slupkách bobulí mikroskopické otvory. Suché a teplé odpolední sluneční paprsky zpomalují růst plísně a přispívají k vypařování vody ze zrajících hroznů a k sesychání bobulí, ve kterých se pomalu koncentrují cukry, kyseliny a aromatické složky.
Napadené bobule vypadají vskutku odpudivě a zcela mění barvu a chuť hroznové šťávy - vína, vyrobená z těchto hroznů mají jantarovou barvu, jsou plná, lahodně sladká, ale mají i spoustu kyselin, které zabraňují tomu, aby víno chutnalo příliš sladce. Poznáme je podle nenapodobitelné intenzivní a komplexní chuti a vůně medu, meruněk, kandované pomerančové kůry a karamelu.
Ideální podmínky k životu plíseň nachází zejména v jihovýchodní oblasti Bordeaux na březích říčky Ciron nebo v okolí řeky Layon v regionu Loiry. Známá jsou také botrytická vína z Německa, Rakouska, či maďarského Tokay.
Sběr hroznů a výroba těchto sladkých nektarů je velmi náročná, a ceny těchto vín jsou logicky vyšší - jednotlivé bobulky hroznů jsou napadány v různém čase a pro dosažení nejlepší kvality je potřeba sbírat hrozny ve stavu, kdy jsou dokonale seschlé - znamená to tedy, že sklizeň probíhá vždy ručně, v rámci jedné vinice několikrát, většinou v týdenních intervalech, často i po jednotlivých bobulích.
V některých letech se vhodné podmínky pro vývoj ušlechtilé plísně nevytvoří vůbec a z hroznů se vyrábějí standardní sladká bílá vína, která však nejsou tak výrazná a komplexní.
Botrytická vína jsou natolik speciální, že se dají jen těžce popsat slovy - nejlepší je vlastní zkušenost. V nabídce máme tento sladký nektar z údolí řeky Layon v údolí Loiry nebo ze slavných apelací v Bordeaux:
➤ Domaine du Petit Métris - Coteaux du Layon
➤ Domaine du Petit Métris - Chaume, Coteaux du Layon 1er Cru
➤ Château d'Anna - Sauternes, Blanc Doux
➤ Château des Mailles - Cuvée Prestige, Blanc Doux
Vyberte si to své víno podle vlastní preference a ochutnejte, nabízená vína rozhodně za to stojí!